Četvrtak, 3 listopada, 2024

Iran, Izrael i Sukobi na Bliskom Istoku: Jednostavno Objašnjenje za početnike

Vrlo

Iran i Izrael su dvije zemlje koje imaju jako napete odnose, iako nisu susjedi. Iran je velik i moćan, s puno utjecaja u zemljama oko sebe. Izrael je manja država, ali ima podršku zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Europe.

Što je “proxy rat”? Proxy rat znači da se dvije zemlje ne bore izravno jedna protiv druge, već koriste druge grupe ili zemlje da se bore u njihovo ime. Na primjer, Iran podržava grupe poput Hamas i Hezbollah, koje se bore protiv Izraela, umjesto da Iran izravno napada Izrael.

Iran se prikazuje kao zaštitnik muslimana, posebno Palestinaca, koji žive u području koje se zove Gaza i koje je u stalnim sukobima s Izraelom. Iran daje oružje, novac i podršku tim grupama, kako bi one vršile pritisak na Izrael.

U muslimanskom svijetu postoje različiti pogledi na ovo. Sunitske zemlje, poput Saudijske Arabije, nisu baš veliki prijatelji s Iranom, jer Iran pripada šijitskoj grani islama. Tako da, iako Iran tvrdi da pomaže svim muslimanima, mnoge muslimanske zemlje mu ne vjeruju u potpunosti i imaju svoje interese.

Zbog svega ovoga, Bliski Istok je područje stalnih sukoba, a Iran je ključan igrač koji koristi svoje saveznike da stvori pritisak na Izrael, dok Izrael uzvraća uz podršku Zapada.

GETTY IMAGES l Demonstracije protiv Izraela postali su uobičajeni u Teheranu

Muslimanske zemlje i Izrael

Među muslimanskim zemljama postoje različiti stavovi prema Izraelu:

  • Zemlje koje ne priznaju Izrael: Većina muslimanskih zemalja dugo nije priznavala pravo Izraela da postoji jer vjeruju da Palestinci, koji su većinom muslimani, imaju pravo na to područje. Iran, Sirija, i Libanon su primjeri zemalja koje ne priznaju Izrael. Iran je najglasniji u nepriznavanju Izraela, čak ga često naziva “neprijateljem islama”.
  • Zemlje koje su počele priznavati Izrael: U posljednjih nekoliko godina, došlo je do promjena. Neke muslimanske zemlje su počele priznavati Izrael i potpisivati mirovne sporazume. Primjer su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Maroko, i Sudan. Ove su zemlje potpisale Abrahamove sporazume 2020. godine, kojima su počele uspostavljati odnose s Izraelom. Iako neki ljudi u tim zemljama ne podržavaju ovu odluku, vlade su odlučile da je mir i trgovina važnija.

U kakvoj situaciji je Izrael?

Izrael je manja zemlja u regiji s mnogo neprijatelja. Iako je jak vojno i ekonomski, uvijek je pod prijetnjom napada od strane grupa koje podržava Iran, poput Hamasa u Gazi ili Hezbollaha u Libanonu. SAD i Europa često podržavaju Izrael vojno i financijski, a to dodatno stvara napetosti s Iranom i nekim drugim muslimanskim zemljama.

Što kaže Kuran?

U Kuranu, islamskoj svetoj knjizi, piše da su muslimani braća i sestre koji bi trebali živjeti u miru i pomoći jedni drugima. Kuran također poziva na pravednost i suživot, ali mnogi muslimani koji se protive Izraelu vjeruju da je Izrael okupirao palestinsku zemlju, i to smatraju nepravednim prema njihovoj braći u Palestini. Zato mnogi muslimani podržavaju Palestince i ne priznaju pravo Izraela na postojanje.

Međutim, Kuran ne zabranjuje mir ili suživot s drugim narodima, uključujući Židove i kršćane, iako se puno poziva na sukobe zbog povijesnog konteksta. U povijesti islama, Židovi i muslimani su u nekim razdobljima živjeli zajedno u miru.

Zaključak

Danas, muslimanski svijet je podijeljen oko pitanja Izraela. Neki vide priznavanje Izraela kao priliku za mir i stabilnost, dok drugi smatraju da Izrael nema pravo postojati na zemlji koju smatraju svetom za muslimane. Izrael je u osjetljivoj situaciji, s prijateljima u Zapadu, ali i mnogim neprijateljima u regiji.

Razumjeti ovaj sukob znači razumjeti i povijesne, političke i religijske složenosti, gdje se religija i geopolitika često isprepliću.

- Advertisement -

6 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mlinarić: “SDSS u svojim redovima ima ratne zločince, a sada se to i pokazalo”

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić još jednom je upozorio na ono što, prema njegovim riječima, odavno tvrde –...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -