Nedjelja, 6 listopada, 2024

OTOPLJAVAJU MEĐUNACIONALNI ODNOSI: U čast dolaska Džeke u Hajduk Federalna TV planira uvesti jedan sat u godini kada će se govoriti o hrvatskim žrtvama

Vrlo

U povijesnoj odluci koja je odjeknula kao grom iz vedra neba, Federalna televizija (FTV) je najavila da će uvesti cijeli jedan sat godišnje posvećen razgovoru o hrvatskim žrtvama. Da, dobro ste pročitali – jedan cijeli sat! S obzirom na to da je FTV, prema ustavu, televizijska kuća koja bi trebala služiti svim narodima Bosne i Hercegovine, uključujući i Hrvate, ova odluka je dočekana s mješavinom nevjerice, cinizma i… pa, uglavnom cinizma.

Vrhunac inkluzivnosti

FTV se ovom odlukom pokazala kao bastion inkluzivnosti i jednakosti. U svijetu gdje mediji često zaboravljaju na manjine, pogotovo na zločinačke manjine koje su pokušali istrijebiti većinu,  FTV se izdvaja dajući cijelih 60 minuta od ukupno 525,600 minuta godišnje kako bi se razgovaralo o hrvatskim žrtvama. Ovaj potez će sigurno ući u povijest kao primjer pravednosti i odgovornosti prema svim narodima.

Reakcije javnosti

Reakcije na ovu najavu su, blago rečeno, bile raznolike. Hrvatska zajednica je, naravno, bila oduševljena i nije propustila izraziti svoje oduševljenje putem društvenih mreža, gdje su komentari varirali od “konačno” do “ovo je šala, zar ne?”. Neki su predložili da se taj sat obilježi kao državni praznik.

Zajednički projekt

Kako bi ovaj sat bio što uspješniji, FTV planira suradnju s različitim povjesničarima, novinarima i stručnjacima. Također se planira i anketa među gledateljima kako bi se odredile najvažnije teme koje treba obraditi u tom satu. Možda će čak biti i prijenos uživo iz studija gdje će gosti moći razgovarati o svojim iskustvima i sjećanjima.

Dok čekamo da vidimo kako će izgledati ovaj povijesni sat na FTV-u, jedno je sigurno: o ovoj odluci će se još dugo pričati kao o svijetlom primjeru uspješnog dijela Daytona. Možda će jednog dana postati tradicija, nešto čemu ćemo se svi veseliti svake godine. A možda će jednostavno nestati iz rasporeda, kao mnoge druge “revolucionarne” ideje. U svakom slučaju, FTV je pokazala da je spremna učiniti sve što je potrebno da bi bila “televizija svih naroda”.

Naročito je važno da se ovo čini u sklopu pozitivnog vajba koji donosi Džekin odlazak u Hajduke.

Pomalo i FTV naginje hajdučkoj TV. Barem na sat vremena godišnje. Iako je prema njenom Statutu njenih gro programa trebalo biti posvećeno suočavanju zločinaca sa zločinima. Naročito neistraženim. A naroočito onima koji se nikada nisu niti počeli istraživati.

Za one koji su primili cjepivo protiv cinizma pojašnjenje: Poruka teksta je važna ne činjenica da je napisan ovim tonom i u ovom stilu izmišljenom.

- Advertisement -

23 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Nogomet kao Distrakcija: Kad Apokalipsa Jablanice Nestane u Sjeni Golova

Dok apokaliptični prizori sela Zlate kod Jablanice jedva dolaze do očiju javnosti, sportski naslovi puni golova i hat-trickova preuzimaju...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -