Četvrtak, 19 rujna, 2024

VLAISAVLJEVIĆ: BiH ima sjajne mlade ljude kojima treba dati mogućnost sudjelovanja

Vrlo
MOSTAR, 12. prosinca (FENA) – Centralna manifestacija kojom je zatvorena godina obilježavanja “Dana europskog naslijeđa 2023. godine”, a na kojoj je, među ostalim, izvedena predstava najboljih umjetnika iznad 18 godina koji do sada nisu bili dio obilježavanja ove manifestacije, održana je u utorak u Mostaru.(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Središnja manifestacija kojom je zatvorena godina obilježavanja “Dana europskog naslijeđa 2023. godine”, a na kojoj je, među ostalim, izvedena predstava najboljih umjetnika iznad 18 godina koji do sada nisu bili dio obilježavanja ove manifestacije, održana je večeras u Mostaru.

– U proteklih šest mjeseci Federalno ministarstvo kulture i sporta organiziralo je desetine manifestacija, na našim online aktivnostima sudjelovalo je oko 12.000 sudionika, što će reći da je u tom kontekstu ova godina nadmašila brojne prethodne. Danas smo vidjeli sasvim novu predstavu koju su izveli najbolji umjetnici iznad 18 godina, a koji se do sada nisu imali prigodu pojavljivati u obilježavanju ove manifestacije. Nadam se da će to postati praksa i da ćemo svake godine imati priliku vidjeti sve veći broj mladih umjetnika koji će nam se pridružiti na ovakvim svečanostima – kazala je ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević.

Foto: Fena

Među najznačajnijim oblastima koje pokriva ova manifestacija su likovni, glazbeni, literarni izraz.

– Tu su još i ples, fotografija, dokumentaristički pristup, dakle širok je spektar oblasti kojima smo se ove godine bavili. Prije ove manifestacije proglasili smo i najbolje u kategoriji od prvog do devetog razreda osnovne škole, te od prvog do četvrtog razreda gimnazije, i to iz preko 15 gradova iz BiH – kazala je ministrica.

Foto: Fena

Ističe kako su se mladi kroz ovu manifestaciju natjecali u što kreativnijem izražavanju njihovog nacionalnog identiteta.

– Svaki izraz i svako predstavljanje kulture i običaja naroda je značajno za kulturno uzdizanje mladih u BiH. Naglasila bih da su se mladi kroz ovu manifestaciju natjecali u što kreativnijem i maštovitijem izražavanju onoga što je njihov nacionalni identitet, onoga što su njihovi običaji, njihova kultura, odnosno kultura naroda u BiH. Bosna i Hercegovina ima sjajne mlade ljude kojima treba dati mogućnost sudjelovanja i aktiviranja, ne da mi govorimo o njima nego da im damo riječ da govore i pokažu što mogu – naglasila je Vlaisavljević.

Foto: Fena

U sklopu završne manifestacije programa obilježavanja “Dana europskog naslijeđa 2023. godine” održan je i koncert.

Foto: Fena

– Suština večerašnjeg koncerta bila je promoviranje autorstva ili obrada skladbi koje imaju doticaja s tradicijom, tako da smo osjetili i obrade sevdalinki, linđe, u biti, obrade naših naroda, gena i naše tradicije. Na taj način podržavamo umjetnike koji su u svojim sobama skladali pjesme posebno za ovaj ugođaj. Ovo večeras je bilo premijerno izvođenje autorskih djela, obrada, čime Federalno ministarstvo kulture i sporta podržava umjetnike, poetičare, slikare i glazbenike da prave nova djela. Mi ćemo ih i iduće, ali i narednih godina okupiti zajedno, pozvati kroz javni poziv i nagraditi. Večeras smo imali 20 točaka iz čitave Federacije BiH koji su predstavili svoja djela – kazao je savjetnik za kulturu Federalnog ministarstva kulture i sporta Damir Bunoza.

Foto: Fena

Naglasio je kako je Bosna i Hercegovina među rijetkim državama Europe koja ima veliku raznolikost u tradiciji.

– Imamo sve od zapadne do istočne kulture, a sve to lijepo napravljeno kroz sevdalinku, linđu, trusu, gangu, poeziju i tako dalje. BiH je zaista država puna umjetnosti, samo umjetnike treba pokrenuti, a ovo je prvi put da Federalno ministarstvo kulture to radi – kazao je Bunoza./Fena/HMS/

- Advertisement -

13 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -