Četvrtak, 24 listopada, 2024

Jerinić o “slučaju Halliard”: Ne mogu osporiti istinu

Vrlo

DOBOJ – Benjamina Karića niti bilo ko u Sarajevu ko ne voli istorijske činjenice ne može osporiti istinu i činjenicu da su Srbi bili borci protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, kaže za “Glas Srpske” gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

To što se njima ne sviđa to je njihov problem, ali o tome ne govore samo Srbi, nego i Amerikanci. Nekada je bilo zabranjeno govoriti istinu i bilo kakvo povezivanje s ravnogorskim četničkim pokretom bilo je zabranjeno u vrijeme komunizma – kazao je Jerinić komentirajući halabuku oko filma “Heroji Haliarda”.

Prikazivanje trailera za film “Heroji Haliard” srbijanskog redatelja Radoša Bajića u utorak navečer na Sarajevo Film Festivalu bio je okidač za novi val histerije u glavnom gradu BiH koji odiše kako antisrpskim notama, tako i novim dokaz stalne potrebe tamošnje političke elite za revizijom tumači povijest i prošlost na iskrivljen način. Operacija Halijard naziv je pothvata koji su organizirali pripadnici Jugoslavenske vojske u domovini pred kraj Drugog svjetskog rata, a čiji je zapovjednik bio Draža Mihailović. Tijekom 1944. godine, zahvaljujući “Dražinim četnicima”, s područja Srbije i BiH spašeno je nekoliko stotina uglavnom američkih pilota čiji su zrakoplovi oboreni tijekom rata.

Dio akcije “Halijard” izveden je i na planini Ozren, u mjestu Boljanić, gdje se godinama obilježava godišnjica ovog događaja.

Kako kaže Jerinić, sve o akciji “Halijard” najbolje znaju svjedoci i ljudi koji njeguju tradiciju, prije svega američki piloti, koji i u Pranjanima u Srbiji i u Boljaniću govore o povijesnim činjenicama.

Cvijetin Todić bio je zapovjednik četničkog pokreta, a mještani srpskih sela u NDH spašavali su te ljude. To su povijesne činjenice. Brojni svjedoci i danas govore o ulozi mještana Boljanića u tom pothvatu na Ozrenu – rekao je Jerinić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ističe da je Dragoljuba Dražu Mihailovića 1948. godine posthumno odlikovao Američka legija zasluga tadašnji američki predsjednik Hari Truman za spašavanje američkih pilota, pa je “čuđenje” federalnih medija zbog “propusta” organizatora Sarajevo Film Festivala koji je promovirao film redatelja Radoša Bajića.

Pogledao sam u kućnu biblioteku i pronašao knjigu jednog američkog autora koja govori o operaciji “Halliard”, koja je bila najveća akcija spašavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu, njih 500. Radoš Bajić snimio je film o povijesnoj činjenici. Vrhunski film. Film o istini. I iznenadili su se “propustom”?! – naveo je Ćosić.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Šok u Srbiji zbog imenovanja Picule: Svašta smo očekivali, ali razumijemo poruku

Vučević se, odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu, referirao na raniju izjavu predsjednika Aleksandra Vučića, da je Srbija...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -