Radoš Bajić: Imali smo i poziv za službeni program SSF-a, znalo se o čemu se radi u filmu

BEOGRAD – – Početkom svibnja Sarajevo Film Festival (SFF) poslao nam je dopis s pozivom da učestvujemo u službenom programu s filmom “Heroji Haliarda”, na čemu smo se ljubazno zahvalili jer naš film nije završen. To je film na kojem smo radili pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz grma.

Kazao je ovo za “Danas” redatelj Radoš Bajić povodom bure koja se digla u Sarajevu zbog prikazivanja trejlera ovog ostvarenja na 29. SFF-u u okviru programa Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbije.

Napominje da je već mnogo puta pričao o čemu govori film “Heroji Halliarda”.

– Film je do sada vidjelo samo 15 ljudi, a premijerno je prikazan tek 10. listopada u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još nitko nije vidio? Riječ je o postignuću koje govori o jednom od najvećih podviga u doba ratovanja na ovim prostorima. Film je to o najvećoj akciji spašavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu u povijesti svjetskog zrakoplovstva. Taj podvig izveo je srpski narod koji je u svojoj domovini organizirao jugoslavensku vojsku, odnosno regularnu vojsku koju su tada podržavale SAD i njeni saveznici – ističe Bajić.

On skreće pažnju da o tome postoje stotine napisanih tekstova u medijima i da svake godine Vlada Srbije i Američka ambasada vrlo svečano obilježavaju ovaj događaj.

– Film “Heroji Haliard” niti sudjeluje na Festivalu, niti se prikazuje u službenom programu, niti u bilo kojem popratnom, samo je na promociji Telekoma prikazan trailer od dvije i pol minute, koji je producent filma sa Contrast Studiom. Pitam se što bi se dogodilo da je prikazan cijeli dvosatni film? Zar bi zbog užarenih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj kompromitirati jedno ozbiljno filmsko djelo, kakav je Haliard, i srpskom narodu u pravilu uskratiti pravo na vlastitu povijest, bi li opet izbio rat u BiH – kaže Bajić.

Ističe da ni na koji način ne želi ugroziti dobar ugled SFF-a te da je “od komarca napravljen magarac”.

Napominje da je svoju glumačku karijeru započeo u BiH, da je vezan za ovu zemlju i grad.

– Volim Sarajevo, BiH također, zvala se Republika Srpska ili Federacija. Tamo je prije 50 godina započela moja glumačka karijera filmovima “Atentat u Sarajevu”, “Vrhovi Zelengore”, “Partizanska eskadrila”. Nažalost, skoro tri desetljeća nisam bio u Sarajevu, a nakon takve patološke opsjednutosti – pitam se hoće li mi se ikada ostvariti želja da se poklonim na mezaru velikog Hajrudina Krvavca – zaključio je Bajić.