Srijeda, 1 svibnja, 2024

KOMŠIĆ OPET NIJE DOŠAO, A BILO JE I RAKIJE: U Tomislavgradu održan izbor najkvalitetnije kobasice i salame

Must Read

Četvrta međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2023. godinu održana je u Eko selu ‘‘Grabovica‘‘, kraj Tomislavgrada, u organizaciji Udruge ‘‘Duvanjski kobasičari‘‘.

Stručni ocjenjivački tim iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije predvodio profesionalni kuhar i jedan od prvih celebrity chefova Milinko Perković.

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija sa 128 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije tako da je zlatnu medalju iz ”Domaće duvanjske kobasice u prirodnom ovitku” osvojio Zoran Papić iz Tomislavgrada, drugo mjesto Marko Bagarić iz Miljacke pored Tomislavgrada, a treće Josip Pašalić iz Šuice.

U kategoriji ”Domaća duvanjska kobasica” u umjetnom ovitku prvo mjesto je zauzeo Petar Bagarić Jozić iz Mesihovine općina Tomislavgrad, drugo mjesto Jozo Grgić iz Omolja -Tomislavgrad, dok je treći bio Marko Ivančić iz Grabovice -Tomislavgrad.

U kategoriji ”Salama” prvo mjesto je osvojila Ana Janežić iz Škocjana (Slovenija), drugo mjesto Roman Kragl iz Sevnice (Slovenija), a treće mjesto Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija).

U kategoriji ”Ostale kobasice i salame” gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka prvo mjesto je osvojio Bojan Zagorc iz Sevnice (Slovenija ), drugo mjesto Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija), a treće mjesto Oliver Radoš iz Žepča.

U kategoriji ”Istarske kobasice i salame” sva tri prva mjesta je osvojilo Obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo (OPG) ”Franjul” iz Svetog Petra u Šumi (Hrvatska).

Prilikom ocjenjivanja, po riječima sudaca, u ocjeni kakvoće kobasica značajna je bila procjena senzornih svojstava kobasica gdje se gledao vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

”Ti parametri mogu biti promijenjeni uslijed pojave grešaka nastalih tijekom proizvodnje kobasica gdje se spominje kao tehnološka greška. Greška se odnosi na promjene vanjskog izgleda, nadjeva te mirisa i okusa, a umanjuju vrijednost ili dovode u pitanje upotrebljivost proizvoda za prehranu ljudić, istaknuli su iz ocjenjivačke komisije.

Inače, Udruga ”Duvanjski kobasičari” Tomislavgrad je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unaprjeđenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja duvanjskog kraja.

Pokrovitelj Međunarodne smotre i izbora najkvalitetnije kobasice i salame je Općina Tomislavgrad.

- Advertisement -

3 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
1 year ago

može biti da mu nije dovoljno halal

Anonimac
Anonimac
1 year ago

Moro je kod babe u Tursku,,,

Kiseljak
Kiseljak
1 year ago

Nije on traktorista mile i covke dernek politicar pa da hoda po vaserima zovi te onu dvojicu ostaplera.

Последний

Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regije koja to neće učiniti

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -