Srijeda, 23 listopada, 2024

Dodik: Na razini BiH nema civilne zaštite

Vrlo

BANJALUKA – Ekipe civilne zaštite iz Republike Srpske i Federacije BiH nisu mogle zajedno u Tursku, koju je pogodio jak potres, jer ova vrsta pomoći nije namijenjena razini BiH gdje nema civilne zaštite, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Može, ali institucionalno ga nema. Općine imaju veću nadležnost što se tiče humanitarne pomoći nego razina BiH”, rekao je Dodik podsjetivši da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da postoje procedure i nadležnosti. .

Istaknuo je kako nema potrebe da timovi civilne zaštite iz Republike Srpske i FBiH idu zajedno u Tursku, te napomenuo da se zajednički nastup uvijek zloupotrebljava pokušajima da se potencira samo priča o BiH.

Dodik je rekao da u FBiH nisu spremni da idu dva dana u Tursku, dok je Srpska spremna da to učini promptno.

Naglasio je da je slanje tima iz Srpske dio dogovora koji je imao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Samo bolesna politička društva mogu isticati neke stvari osim humanitarnih”, rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju, komentirajući navode iz FBiH da je slanjem pripadnika Civilne zaštite Srpske u Tursku ponižena BiH.

Dodao je da je čim se dogodio potres nazvao Erdoganov kabinet i ponudio podršku i pomoć, poručivši da je Srpska spremna poslati svoj tim.

Dodik je rekao da je jučer u ime Republike Srpske otišla 21 osoba specijalizirana za pomoć stradalima u ruševinama i svi članovi tog tima imaju potrebne certifikate, te dodao da se koordinira što je još potrebno.

Bosna i Hercegovina ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Dodik je rekao da BiH, isključivo zbog Republike Srpske, ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

“Bit ćemo vrlo oprezni ako dođemo u poziciju da odlučimo hoćemo li dati slobodu kretanja uz osobnu iskaznicu, pogotovo imajući u vidu da ti kvazikosovski čelnici svako malo napadaju Srbiju i pričaju o njoj. u negativnom kontekstu”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je to svojevrsni politički reciprocitet.

Kazao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo jasno poručio da nema namjeru priznati Kosovo i prihvatiti da ono bude članica UN-a.

Vidi se da međunarodni čimbenik ide polako i korak po korak oduzima određene stvari, kao što je i ovdje bilo slično, ali mi smo to sada zaustavili, a stalna tema je kako vratiti ono što su nam uzeli”, kazao je. Dodik.

- Advertisement -

51 KOMENTARI

guest
51 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -