Petak, 3 svibnja, 2024

Sretan vam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije!

Must Read

17. svibanj je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Ovaj dan se slavi i obilježava svake godine u više od 70 zemalja širom svijeta. Parlament Europske unije je službeno usvojio Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije kao praznik.

Homofobija i transfobija su boljke protiv kojih se svako društvo treba otvoreno i direktno boriti. Zaštita prava LGBTIQ osoba varira od države do države. Iako američki predsjednik Barack Obama počinje javno govoriti o zaštiti prava LGBT osoba, a Nizozemska i dalje ponosno stoji kao država koja je prva odobrila sklapanje istospolnih brakova u svijetu, homoseksualnost je još uvijek protuzakonita u 80 zemalja i kažnjiva smrću u njih 7.

Homofobija, bifobija i transfobija proizlaze iz osobnih i društvenih predrasuda da sve osobe koje su “drugačije” su inferiorne i bezvrijedne. Brojni su primjeri u Bosni i Hercegovini kad je riječ o homo/trans-fobiji, ali čak i brojniji kad je riječ o nacionalizmu, rasizmu i seksizmu.

Na osnovu istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u, u kojem je sudjelovalo 500 osoba, primjetno je da bh. građani/ke imaju negativne stavove prema LGBTIQ osobama bez da znaju što je homoseksualnost (23%), transrodnost (76%) ili interseksualnost (81%). Čak je i termin “heteroseksualnost” većini nepoznat (51%). U istraživanju Udruženja Q, u kojem je sudjelovalo 1.315 srednjoškolaca/ki, 49% do 94% osoba navodi da su u njihovim školama homoseksualnost i transeksualnost tabu teme. 26% mladih navodi da je tema seksualnosti u potpunosti izostavljena iz nastave.

Izostanak kvalitetnog formalnog obrazovanja i razmjene informacija je direktno povezan sa cementiranjem postojećih društvenih predrasuda – srednjoškolci/ke imaju negativno mišljenje o gay (49%) i trans osobama (35%), bez da znaju o čemu je riječ. Iako više od 20% njih osobno poznaje neku osobu koja je LGBTIQ, to iskustvo ne vodi nužno ka boljim osobnim stavovima i prihvaćanju.

Svijest ljudi se ipak polako mijenja. U istraživanju Helsinškog odbora, 47% smatra da gay i biseksualne osobe trebaju imati ista prava kao “ostali”, dok 37% smatra da LGB osobe trebaju imati pravo na brak a 36% se slaže da LGB osobe trebaju također imati pravo na usvajanje djece.

Homo/bi/trans-fobija kao niti bilo koji drugi vid opresije, se ne može iskorijeniti sama od sebe. Svaki put kad okrenemo glavu, doprinosimo neravnopravnosti i nepravdi. Prošlog mjeseca su se pojedine javne ustanove pokazale kao izrazito homofobne oglušivši se o zabrani diskriminacije na osnovu spola, spolnog izražavanja i seksualne orijentaciji. Kao rezultat toga, došlo je do incidenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Usprkos reagiranju različitih individua, organizacija i medija, nisu učinjeni adekvatni koraci ka suzbijanju homofobije u javnim ustanovama i u bh. društvu.

Pozivamo vas da zajedno gradimo društvo koje je zasnovano na ravnopravnosti, pravičnosti i slobodi kroz konstruktivnu komunikaciju, kritičko razmišljanje i nenasilno rješavanje konflikta. Pozivamo vas da prekinemo šutnju i lanac inertnosti koji traju već godinama. Nijedno dijete u BiH niti u svijetu, ne zaslužuje da raste u strahu i konfliktu. Svako dijete, pa i ono koje je LGBTIQ ili drugačije na neki drugi način, zaslužuje šansu da živi produktivan, sretan i zdrav život, bez stalnog straha da će mu/joj se nešto desiti jer je “drugačije”, jer nije “podobne” orijentacije, nacionalnosti, religijskih vjerovanja ili zdravstvenih/tjelesnih mogućnosti.

Na današnji dan, pozivamo vas da budite primjer pozitivne promjene. Pozivamo vas da:

· se informirate i educirate,
· informirate i educirate druge,
· ponudite svoju podršku koliko god ona bila simbolična,
· proslijedite ovo pismo dalje,
· organizirate direktne akcije,
· uključite se i podržite postojeće aktivnosti,
· pričate sa svojim najbližima,
· pričate sa kolegama/icama,
· dignite glas protiv homofobije/transfobije i svakog vida opresije.

Sretan vam 17. svibanj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije!

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -