Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

29. OBLJETNICA STRAVIČNIH TORTURA Hrvatske logoraše teško zlostavljali nedaleko od Mostara

Must Read

Logor za Hrvate u crkvi sv. Ilije u Drežnici kod Mostara uspostavljen je prije 29 godina, a kroz njega je stravične torture prošlo 20 zatočenika, što uključuje i seksualno zlostavljanje, zbog čega se upravo postupak vodi pred županijskim Hercegovačko-neretvanskim sudom u Mostaru protiv Hasana Delića, piše Večernji list BiH.

Teški gubici Armije

Naime, skupina zatočenika iz drugoga logora u Donjoj Jablanici bila je poslana u Donju Drežnicu kako bi radila najteže poslove i na crti bojišnice prema postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO). To je bio sastavni dio plana vojne operacije Armije BiH Neretva ’93. koju je isplanirao general Armije BiH Sefer Halilović, a koja je propala te imala za cilj osvajanje Mostara, Širokog Brijega i Hercegovine te izlazak na more.

Ovi zločini događaju se u trenutku kada je Armija BiH pretrpjela teške gubitke prema Vrdima. U večeri kada su prebačeni kamionom teško su pretučeni te su smješteni u podrumske prostorije župnoga ureda. – To su školski primjeri ratnih zločina. Oni su se u najekstremnijem obliku dogodili nad zarobljenicima u logoru Drežnici koji je ukupno trajao tri tjedna – svjedoči jedan od njih Marinko Ljoljo. Svjedoči kako su dobili odijela komunalne službe koja su bila označena brojevima. – Postali smo brojevi za njih. Ja sam imao broj 19 – dodaje on. Oni su bili poslani na prvu crtu bojišnice, opskrbljivali su svoje mučitelje oružjem, oruđem, izvlačili mrtve, pokapali ih, sklanjali su mine. Mučeni su i glađu i žeđu. Sustavno je prikrivano da se u Drežnici nalaze logoraši, pa ih strane organizacije nisu mogle evidentirati. Uz brojne zločine koji su učinjeni, monstrum Delić je sa zapovjednikom Zijadom Kurtovićem, koji je u međuvremenu dobio jedanaest godina zatvora, počinio seksualno zlostavljanje tada dvojice mladića, inače braće. Kurtović je s Delićem zatočenu braću A. i B. (kojima je identitet zaštićen) prisiljavao na oralni odnos. Kurtović je tada naložio zatočeniku N. N. da se skine te ga s Delićem tukao palicom i gasio cigarete po njegovu tijelu, uslijed čega je zatočenik izgubio svijest, a tijelo mu je od udaraca bilo potpuno crno.

Strujni udar

U crkvi su sve zatočenike povezali zajedno, pa su im puštali struju od čega su svi doživjeli udar i završili na podu. Tukli su ih svakodnevno, a jednoga od zatočenika udarili su nogom u predjelu vilice te su mu razbijene zube vadili rukom. Logoraši očekuju da će se rasvijetliti svi detalji vezani za ova zlostavljanja te biti optuženi i osuđeni svi počinitelji, ali i njihovi nadležni koji do sada uglavnom nisu odgovarali.

- Advertisement -

20 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hercegovac krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja koje je dugačko nevjerojatnih 1000 kilometara

Širokobriježanin Ferdo Galić krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja, točnije iz Njemačkog grada Reutlingena na put dug 1000...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -