Nedjelja, 19 svibnja, 2024

I FIKRET JAMIO: Abdić prisvojio tri milijuna eura s računa Agrokomerca?

Must Read

SARAJEVO – Nekadašnji glavni čelnik velikokladuškog “Agrokomerca” Fikret Abdić, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine, uspio se dokopati oko tri milijuna eura koji su bili pohranjeni na računu tvrtke Agrokomerc u jednoj banci u Beču, tvrdi Dnevni avaz.

Prema navodima Avaza, Abdić, koji je iz zatvora u Hrvatskoj pušten prošle godine, ovih je dana boravio u Beču gdje je na svoj šifrirani račun prebacio novac koji se nalazio na računu “Agrokomerca”.

Navodno je riječ o iznosu koji premašuje šest milijuna konvertibilnih maraka, a ta su sredstva bila na na posebnom računu kojega su austrijske vlasti zamrznule 1995. godine na zahtjev vlasti Republike Bosne i Hercegovine.

Prema Avazovim izvorima, račun je deblokiran još 2003. godine, a Abdić se u Austriji predstavio kao ovlašteni potpisnik i tako podigao novac.

Ravnatelj Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio je kako ima informacije da je “Agrokomercov” račun u Beču ispražnjen, a da je u tijeku istraga kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo.

-Saznali smo da je ‘Agrokomerc’ u Beču ukinut prije više od godinu dana te da je neka fizička osoba formirala novo poduzeće. Još ne znamo u kakvoj je vezi ranija tvrtka s novoformiranom, kazao je Fazlić.

Konstatirao je kako je očevidno riječ o propustu bosanskohercegovačkih vlasti.

-Upravo zato što nitko nije reagirao Abdić se i u Hrvatskoj dočepao vrijedne imovine ‘Agrokomerca’ koju sada zbog zastare ne možemo vratiti, podsjetio je Fazlić.

Fikret Abdić je prije rata bio direktor “Agrokomerca”. Ta je tvrtka tijekom ratnih sukoba gotovo u cjelosti opljačkana a pokušaji njezine obnove nakon rata nisu uspjeli, podsjeća Hina.

Abdić je nakon propasti njegove paradržavne tvorevine u zapadnoj Bosni pobjegao u Hrvatsku gdje mu je potom suđeno zbog ratnih zločina.

Proglašen je krivim i osuđen na petnaest godina zatvora, a u ožujku 2012. godine pušten je na slobodu nakon što je izdržao dvije trećine kazne.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Rezolucija o Srebrenici: Nova prilika za pravdu ili iskra novih sukoba?

U posljednje vrijeme, tema genocida u Srebrenici ponovno je u središtu međunarodne pažnje. Dok svijet raspravlja o izglasavanju nove...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -