Nedjelja, 5 svibnja, 2024

RANGELOV POUČAK II: Kad glasujemo u EU parlamentu imate potvrdu da EU ima svoje konstitutivne narode. Hoćemo li i to ukinuti?

Must Read

Ne razumijem zašto neki od zastupnika kažu da postoji proturječnost između poštivanja prava svih građana i prihvaćanja postojanja konstitutivnih naroda.

Usput budi rečeno u razgovorima o izbornome zakonu koji do sada nisu uspjeli postojala su rješenja za ove napetosti između ta dva načela.

Postojanje tri konstitutivna naroda ne smije spriječiti bilo koga da može glasovati jer mi ne možemo imati formulacije, zakonske ili ustavne, gdje uključujemo sve bez napuštanja ovoga ustavnoga načela u Bosni i Hercegovini.

Moram reći da ‘mi’ koji smo članovi Europske unije, mi vjerujemo u tu jednakost ‘jedna osoba jedan glas’. Ali jednako tako i u identitet država članica.

Zato imate pravila o glasovanju u Europskom vijeću ili kada čak glasujemo u parlamentu imate potvrdu da EU ima konstitutivne narode te poštovanje svakog pojedinačnog građanina čija se temeljna prava poštuju. Nije nemoguće.

Naprotiv moguće je pomiriti ova dva načela. Usput budi rečeno ako promotrimo vrlo pozorno izreku presuda Europskog suda za ljudska prava ali i Ustavnoga suda vidjet ćemo da su ove stvari kompatibilne. Za to je potreban vrlo delikatan rad na ustavu.

Ali mi to možemo učiniti.

I moramo očuvati ova dva načela kaon stupove koji mogu očuvati mir, stabilnost i napredak ljudima u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost.

Na ovome moramo raditi bez predrasuda i bez ideologije u nastojanju kako bi stvarno izgradili u isto vrijeme miroljubiv ali i funkcionalan politički okvir.

 

Integralni govor Paula Rangela danas u EU Parlamentu

OVO JE BILO BAŠ NEUGODNO GLEDATI: Htjeli su ga instrumentalizirati u nacionalističke svrhe, ohladio ih je dugačkim traktatom o konstitutivnosti…

 

RANGELOV POUČAK: Nema reformi bez konstitutivnih naroda

Unitaristi nemaju “građanske” hrabrosti “počastiti” Rangela svojim “epitetima” zbog inzistiranja na konstitutivnosti

- Advertisement -

16 COMMENTS

  1. Samo jos sacici najtupavijih uzepe gnjida nije jasno da je tzv konstitutivnost mrtva stvar koja ce biti ukinuta. Zanemarite sta Bosnjaci misle o tome. Iz EU ste danas dobili konacnu potvrdu tome.
    Dzaba,kao bikovi idete kroz zud,mastate o takozvanoj hb.🤣

    • Azovštal je blizu mora  – one tunele pod zemljom samo treba napuniti morskom vodom  – pa da vidiš kako žohari izlaze iz rupa i šmrckaju  : “Tko je tekbirao  ?! Mi Azovlije ?! Allahanam – nismo to bili mi !”

      Putine, pompi imaš dovoljno  a more Ti je odmah iza ćoška  , pa, bujrum 😎  …

  2. Goovna zapadna liberalna 🙁 🙁 – islamizirali su ćaafirsku Europu do jaja 🙁 – a sada nas ovaj lijevi šuupak prepada “gradžanskim ratom” 🙁 !

    Macrone, piizdo ljevičarska 🙁 – ne kaže se “gradžanski rat” – ispravno se kaže “vjerski rat” oliti “džihad” 🙁 🙁 🙁

    Pljuc za Macrone, lažne ljevičare i liberale 🙁 🙁

    https://balkans.aljazeera.net/news/world/2022/4/21/macron-le-pen-rizikuje-gradjanski-rat-ako-zabrani-hidzab-u-francuskoj

  3. Na kraju balade će sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi muslimansko terorističku tvorevinu, čak ste i vi muslimani svjesni toga.. 😁

  4. Europska konstitutivnost nacija: Koliko ima povjerenika u Europskoj
    uniji? Onoliko koliko ima država članica: ukupno 27. Jesu li svi povjerenici iz iste države/nacije. Nisu! Svaka država, bez obzira na svoj značaj i veličinu,
    delegira jednoga pvjerenika. Znači: poštuje je načeko konstitutivnosti nacija.
    Pitanje: zašto to načelo ne bi vrijedilo u BiH? Po željama unitrista, ukoliko bi samo biolo primjenjeno načelo “jedan čovjek – jedan glas” onda u središnjim tijelima Federacije BiH nikada ne bi bilo hrvatskih predstavnika. Zaključak:
    jedno dvoji princip: građanski i nacionalni može biti primjenjiv u BiH i Federaciji BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -