Unitaristi nemaju “građanske” hrabrosti “počastiti” Rangela svojim “epitetima” zbog inzistiranja na konstitutivnosti

Euro ulazi u završnicu. Reprezentacija BiH nije se ni plasirala na Euro 2020., ali su brojni Bosanci i Hercegovci u mnogo čemu odlučivali u nokaut fazi. Vatreni su se herojski i časno oprostili u osmini finala protiv Španjolaca, uz sudjelovanje bh. Hrvata i na klupi i na terenu. Moćne Francuze eliminirali su Švicarci uz veliku zaslugu Hrvata Petkovića i Gavranovića (u švicarskoj izabranoj vrsti igrali su još Seferović, Omeragić i Drmić, također podrijetlom iz BiH). Malo im je nedostajalo da pošalju doma i Španjolce. Ta Švicarska bi po svemu mogla poslužiti za primjer BiH. Švicarskoj nimalo ne smeta to što u njoj žive tri naroda da u mnogo čemu bude najbolja.

Piše: Frano Vukoja, Večernji list

O mogućoj BiH govorio je Paulo Rangel, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH, u intervjuu za TV Hayat. Taj intervju trebao je “o’laditi” i ojaditi najužarenije zagovornike unitarne bošnjačke BiH. No, oni se prave da ga nisu dobro čuli te i dalje Deklaraciju Europskog parlamenta “prevode” na svoj način.

Paulo Rangel, kojeg su bošnjački unitaristi doživljavali zagovornikom “građanske” BiH, izjavio je kako nije moguće zamisliti BiH bez uzimanja u obzir konstitutivne narode i njihovu ulogu u provođenju izbornih i ustavnih reformi unatoč tome što se termin “konstitutivnost” nije našao u Rezoluciji koju je Europski parlament usvojio. Rangel je naglasio: – Nije moguće provoditi reforme ni napredovati bez uzimanja u obzir konstitutivnih naroda. Dakle, to je nešto o čemu moramo biti vrlo jasni jer ponekad vidim da ljudi čitaju Rezoluciju kao da možemo ići naprijed bez elemenata triju konstitutivnih naroda. To neće uspjeti.

Tim riječima Rangel je osporio “teoriju” unitarističkih struktura i njihovih medijskih telala kako usvojena Rezolucija Europskog parlamenta zagovara građansko načelo političkog predstavljanja u BiH te kako je to veliki poraz Hrvatske i HDZ-a BiH. A Rangel je dodao:

– Moramo motivirati lidere tih konstitutivnih naroda da se postigne konsenzus kako bi se izvršila reforma Izbornog i ustavnog zakona, pravosudnoga sustava, reforma mehanizama za borbu protiv korupcije. To je bogatstvo BiH. BiH je tako posebna i vrlo sliči Europi jer imate različite konstitutivne narode.

Naglasio je to kako je Rezolucijom EP-a “zaštićena vitalna vizija Hrvata, kao i Bošnjaka i Srba” te dodao kako se pri izmjeni Izbornog zakona moraju provesti ne samo presude Europskog suda nego i Ustavnog suda BiH. Bošnjački mediji nisu pridavali neku osobitu pozornost Rangelovu tumačenju Rezolucije i medijskim talambasima i dalje grme po svome. Nisu imali hrabrosti “počastiti” ga svojim znanim “epitetima” kakvim inače blate sve one koji spomenu konstitutivnost triju naroda u BiH.

Puno toga bit će jasnije nakon razgovora američkog izaslanika za zapadni Balkan Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, koja u službi za vanjske poslove EU-a obnaša dužnost direktorice za Europu i Središnju Aziju, s bosanskohercegovačkim političkim dužnosnicima. Cilj ovih razgovora je postići ključne korake koji bi rezultirali usvajanjem potrebnih izmjena Izbornog zakona i manjih korekcija Daytonskog sporazuma. Važno je naglasiti da SAD i EU nastupaju koordinirano u očekivanju Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika.

Čović je ocijenio da se došlo do dobrog puta da se konačno postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH nakon jučerašnjeg susreta s Palmerom, Eichhorst i Bakirom Izetbegovićem. Hrvati u BiH ne smiju biti “tehnološki višak”. Puno toga podsjeti nas na razgovor (ne)ugodni između Hase i Muje kojega je ostavila Fata jer je našla drugoga.

– Zašto ti je Fata dala nogu? – upita Haso.

– Zato što sam, tako da kažem, postao tehnološki višak – objasni mu Mujo!

Županije, gradovi i općine s hrvatskom većinom opravdano zahtijevaju ravnopravniju raspodjelu javnih prihoda jer puno većim postotkom sudjeluju u stvaranju javnih prihoda od postotka koji dobiju njihovom raspodjelom. Bez bh. Hrvata, koji su za bošnjačke unitariste tehnološki višak, FBiH i čitava BiH imale bi proračunski manjak. Mnogi koji daytonsku državu doživljavaju majčicom Bosnom još uvijek Hercegovinu smatraju – deviznom tetkom!