Nedjelja, 5 svibnja, 2024

AH TA TRANSILVANIJSKA ZAJEDNICA U SPLITU: Prijetio urednici Slobodne da će joj se “napiti krvi”

Must Read

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji oštro osuđuje verbalni napad splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića na novinarku i urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolinu Lulić, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak.

Podsjećaju na objavu splitskih novina, prema kojoj je dogradonačelnik reagirao na članak objavljen na portalu Slobodne Dalmacije u nedjelju, 6. veljače, pod naslovom: “Puljak i Ivošević u akciji ilegalnog pošumljavanja i širenja neistina: iz Grada tvrde da je ovo prvo stablo posađeno u 30 godina, a Bojanova stara FB stranica ih demantira”.

Nakon objave navedenog teksta, dogradonačelnik Ivošević telefonski je kontaktirao urednicu Lulić i grubo je verbalno napao. “Kako navode iz dnevnog lista, od niza uvreda i prijetnji, uredništvo Slobodne izdvojilo je jednu, koja je urednicu Lulić osobito zgrozila: “Napit ću vam se krvi”, navodi HND u priopćenju.

Ivošević je i prije verbalno napadao novinare

“Ovo nije prvi put da se splitski dogradonačelnik obrušava na novinare Slobodne Dalmacije i drugih medija nakon objava tekstova koji mu iz nekog razloga ‘ne sjednu’ – dapače, takvi su napadi sve učestaliji, a krug novinara koje je dogradonačelnik Bojan Ivošević verbalno napao – uz povišen ton i uvrede – sve širi”, priopćili su iz Slobodne Dalmacije.

Ovakvo ponašanje držimo neprihvatljivim te jednog od čelnih ljudi Grada podsjećamo da je miješanje u rad medija nedopustivo, naglašava HND.

Dodaju da je svaka novinarka i novinar imaju pravo postavljati pitanja u interesu javnosti, a obaveza je onih koji bi trebali raditi u interesu te javnosti na njih odgovoriti, pa čak i imati veći prag tolerancije na kritike.

“Isto tako, pravo i posao novinara je kritički izvještavati o radu izvršne vlasti, a onima koji se smatraju oštećenima na raspolaganju stoje brojne legalne metode: od zahtjeva za objavu reakcije ili ispravka do prijave Novinarskom vijeću časti HND-a”, navode.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji mišljenja je da se ovakvo vrijeđanje može okarakterizirati i kao pritisak na novinare, uz nespornu činjenicu da predstavlja apsolutno neprikladan oblik komunikacije.

Isprika splitskog dogradonačelnika

Pozvali su gradonačelnika Ivicu Puljka da osudi verbalni napad svoga zamjenika, a Bojana Ivoševića da se ubuduće suzdrži od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja te da se pridržava minimuma pristojnosti u ophođenju s novinarima.

Izjave splitskog dogradonačelnika su naišle na mnoge javne osude zbog prijetnji urednici Slobodne Dalmacije.

Ivošević se u međuvremenu ispričao. “Pogriješio sam kada sam na neprimjeren način razgovarao s novinarkom Nikolinom Lulić i na tome joj se još jednom ispričavam,” istaknuo je Ivošević na svojoj Facebook stranici.

Dodao je da mu se čini da “zaista ponekad ima problem u komunikaciji” te da će se neko vrijeme suzdržati od izjava.

Splitska policija potvrdila je da je srijedu popodne nakon objave u medijima da je dogradonačelnik prijetio urednici Slobodne Dalmacije započela s istraživanjem kako bi utvrdili ima li u tom slučaju elemenata kaznenog djela ili prekršaja koje se progoni po službenoj dužnosti.

- Advertisement -

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -