Published On: Čet, velj 10th, 2022

AH TA TRANSILVANIJSKA ZAJEDNICA U SPLITU: Prijetio urednici Slobodne da će joj se “napiti krvi”

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji oštro osuđuje verbalni napad splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića na novinarku i urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolinu Lulić, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak.

Podsjećaju na objavu splitskih novina, prema kojoj je dogradonačelnik reagirao na članak objavljen na portalu Slobodne Dalmacije u nedjelju, 6. veljače, pod naslovom: “Puljak i Ivošević u akciji ilegalnog pošumljavanja i širenja neistina: iz Grada tvrde da je ovo prvo stablo posađeno u 30 godina, a Bojanova stara FB stranica ih demantira”.

Nakon objave navedenog teksta, dogradonačelnik Ivošević telefonski je kontaktirao urednicu Lulić i grubo je verbalno napao. “Kako navode iz dnevnog lista, od niza uvreda i prijetnji, uredništvo Slobodne izdvojilo je jednu, koja je urednicu Lulić osobito zgrozila: “Napit ću vam se krvi”, navodi HND u priopćenju.

Ivošević je i prije verbalno napadao novinare

“Ovo nije prvi put da se splitski dogradonačelnik obrušava na novinare Slobodne Dalmacije i drugih medija nakon objava tekstova koji mu iz nekog razloga ‘ne sjednu’ – dapače, takvi su napadi sve učestaliji, a krug novinara koje je dogradonačelnik Bojan Ivošević verbalno napao – uz povišen ton i uvrede – sve širi”, priopćili su iz Slobodne Dalmacije.

Ovakvo ponašanje držimo neprihvatljivim te jednog od čelnih ljudi Grada podsjećamo da je miješanje u rad medija nedopustivo, naglašava HND.

Dodaju da je svaka novinarka i novinar imaju pravo postavljati pitanja u interesu javnosti, a obaveza je onih koji bi trebali raditi u interesu te javnosti na njih odgovoriti, pa čak i imati veći prag tolerancije na kritike.

“Isto tako, pravo i posao novinara je kritički izvještavati o radu izvršne vlasti, a onima koji se smatraju oštećenima na raspolaganju stoje brojne legalne metode: od zahtjeva za objavu reakcije ili ispravka do prijave Novinarskom vijeću časti HND-a”, navode.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji mišljenja je da se ovakvo vrijeđanje može okarakterizirati i kao pritisak na novinare, uz nespornu činjenicu da predstavlja apsolutno neprikladan oblik komunikacije.

Isprika splitskog dogradonačelnika

Pozvali su gradonačelnika Ivicu Puljka da osudi verbalni napad svoga zamjenika, a Bojana Ivoševića da se ubuduće suzdrži od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja te da se pridržava minimuma pristojnosti u ophođenju s novinarima.

Izjave splitskog dogradonačelnika su naišle na mnoge javne osude zbog prijetnji urednici Slobodne Dalmacije.

Ivošević se u međuvremenu ispričao. “Pogriješio sam kada sam na neprimjeren način razgovarao s novinarkom Nikolinom Lulić i na tome joj se još jednom ispričavam,” istaknuo je Ivošević na svojoj Facebook stranici.

Dodao je da mu se čini da “zaista ponekad ima problem u komunikaciji” te da će se neko vrijeme suzdržati od izjava.

Splitska policija potvrdila je da je srijedu popodne nakon objave u medijima da je dogradonačelnik prijetio urednici Slobodne Dalmacije započela s istraživanjem kako bi utvrdili ima li u tom slučaju elemenata kaznenog djela ili prekršaja koje se progoni po službenoj dužnosti.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Genjac i ništa drugo

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Kad purgeraj uskoro zavapi: Vratite nam poganina iz pogane vlačurine!

Mura
Mura
3 mjeseci prije

Ovo su previranja u demokraciji. Sporadični i nevažni problemi.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
3 mjeseci prije

Sretni ste jer nemate mošnje.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
3 mjeseci prije

Jesmo li svi od korone otišli u krasni qurac, to se ja pitam.