Nedjelja, 5 svibnja, 2024

ZAŠTO MESIĆ JOŠ UVIJEK NIJE U HAAGU? Plaši Bošnjake ‘tuđmanizacijom’ iako bi joj se Bošnjaci trebali veseliti a Hrvati u BIH je se bojati…

Must Read

Deklarirani ustaša i Haaški predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kazao je za N1 da je njegova politika bila “detuđmanizacija” u smislu politike prema BiH, a da se opet pokušava na scenu plasirati “tuđmanizacija”.

On još uvijek strahuje od optužnice Suda za ratne zločine u Sarajevu te mora govoriti što mu Bakir Itetbegović izdiktira. Evo što su mu sastavili da kaže:

Mesić je naveo da prati šta se dešava u BiH i regiji i da se stvari trebaju riješiti na najdemokratskiji način.

“Pratim jer je to i sasvim normalno, jer kriza u BiH se tiče Evrope i svijeta i zato je treba riješiti na najdemokratskiji i najpravedniji način. To je onda politika koja se neće voditi u Beogradu, Zagrebu, nego politika koja će se voditi u BiH ali i uz pomoć međunarodne zajednice.

Sve skupa je to malo čudno, ali ja polazim od toga da BiH nije bila u centru pažnje međunarodne zajednice i Europe dok su krize bile u nekim drugim prostorima. Budući da postoje ambicije da se ponovi politika Miloševića i Tuđmana, to je opasnost i za Europu i svijet. Normalno opasnost je i za susjedne države, ali i za BiH.

Očito što se Hrvatske tiče, mi smo mojim dolaskom za predsjednika Hrvatske i dolaskom Ivice Račana na čelo Vlade, to je bila socijaldemokratska vlada, mješovita, ali mi smo najavili totalnu detuđmanizaciju. Ja sam tu politiku nastavio i poslije, moram reći za vrijeme Sanadera i on je prihvatio detuzđmanizaciju. Situacija se izmijenila i sada imamo opet tuđmanizaciju.

Negiranje odgovornosti se nastavlja:

To znači da se u predsjednikovom uredu odlučivalo o svemu, o odnosima sa susjednim zemljama. Mi smo bili polu-predsjednički sustav ali on je bio više od predsjedničkog sustava. Sve se odlučivalo u njegovom uredu i mi smo to htjeli izmijeniti. U Saboru smo željeli dobiti većinu, zato smo se izdvojili jedna veća grupa iz HDZ-a i sa oporbom smo mislili da možemo dobiti većinu. Međutim nismo uspjeli za jedan glas. To mi je žao jer smo tada mogli nastaviti zastupati politiku koju smo htjeli u korist Hrvatske i susjeda”, kazao je Mesić.

Jednom je prilikom Stjepan Mesić rekao da bi hrvatsku vojsku izveo  na koridor kod Brčkog da bi spriječio otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine.

“Pa jasno da su mene zbog te izjave napali, ali ja sam samo rekao jednu istinu. Hrvatska je garant opstanka Bosne i Hercegovine i jasno da bismo mi u dogovoru sa NATO paktom presjekli koridor i zaustavili razbijanje BiH”, dodao je Mesić.

Pitali smo da li je realno da se to sada desi ukoliko bi Milorad Dodik zaista krenuo u otcjepljenje?

“Pa ako bi on to napravio vjerovatno bi se moralo na jedan radikalan način reagovati, ali tu je NATO pakt koji bi nas u tome podržao”, naveo je Mesić.

Naglasio je da kriza u BiH ne bi smjela dugo trajati.

“Ona je iscrpljujuća, pa i za Hrvatsku. Ne može se hrvatska politika voditi na način da bude fokusirana samo na Izborni zakon u BiH. Pa mi imamo toliko problema koje treba rješavati, imamo milijarde koje Hrvatska treba dobiti iz Evrope, a nismo povukli te novce

Mi imamo probleme s obnovom Zagreba, Banije i sve to su naši problemi. Mi smo imali više stanovnika od Irske, a gdje smo mi sada ostali i sada pričamo kako imamo malo zaposlenih”, istakao je.

Ista situacija je i u Bosni i Hercegovini.

“Sve dok se ne riješi principijelno situacija uvijek će biti nadmetanje. Najveće sile Zapada podržavaju BiH i njen opstanak, ali vidimo da ima zemalja koje podržavaju i Dodika. Rusija i Kina ga podržavaju jer postoje neke usijane glave koje misle da Rusija sprema agresiju na Ukrajinu i da se treba pripremiti za rat, a s druge strane imate Kinu koja smeta Americi koja nije računala da će poslije Mao Ce Tunga brzo prihvatiti pravila tržišne privrede i postati najveći proizvođač svijeta, poručio je Mesić.

Mesić nije rekao koju bi vojsku izveo u Brčko. u RH nema Hrvata vojnika koji bi ga poslusao kao sto Komsic nema Hrvata vojnika koji bi ga poslusao.

 

Dakle samo Armiju BiH  bi mogao poslati. No ona nije smjela na Posavinu ni 90ih.

- Advertisement -

56 COMMENTS

  1. Bitanga, zao, podmukla osoba
    , nije covjek.
    Zalosno je sto nije jedini u Hrvatskoj koji to isto misle, i kojima smo ne trn u oku nego balvan.

  2. Mesić je bolestan čovjek. Čitao sam njegov intervju za N1. Sve je zbrda zdola i bez pameti.. Dijete bi se bolje izražavalo i bolje mišlhenje imalo.

  3. Bilo je stvarno mučno slušati Mesića kako “pljuje” po Hrvatima i Srbima u BiH i ulizuje se Bošnjacima , povraća mi se na sam spomen tog političara 🤮

  4. Neka Boookirova teta asistentica mu pošalje tekst, on nazad broj deviznog računa i dobar. Eto vam ga u paketu s Komšićem, sretni bili s njima u pojasu Gaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -