Utorak, 21 svibnja, 2024

Hadžialić reagirala na kontroverznu izjavu glasnogovornika mađarske vlade: Muslimani u BiH najliberalniji. Neke stvari je izignorirala..

Must Read

Visoka dužnosnica Socijaldemokratske partije Švedske Aida Hadžialić reagirala je na kontroverznu izjavu glasnogovornika Vlade Mađarske Zoltana Kovacsa.

Kovacs je ranije danas rekao da je “izazov s Bosnom kako integrirati državu s dva milijuna muslimana”.

Uslijedila je reakcija Hadžialićke, koja je bila ministrica obrazovanja Švedske.

“Gospodine Kovacs, Bosna i Hercegovina i njeni narodi su europski i autohtoni kao i Mađarska i Mađarska. Većina njih su sekularisti i smatra se da Bosna ima najliberalniju muslimansku većinu na svijetu. Borimo se za europske vrijednosti kao što su kao demokracija i vladavina prava”, rekla je Hažialić.

Hadžialićeva je u pravu. Većina Bošnjaka su proeuropski sekularisti. Navodno. U Bosni je međutim prisutno i ono što je Sakib Mahmuljin nazvao “novo sjeme”. A Sarajevo je više arapski nego srpski ili hrvatski grad.

Evo što o sekularizmu u Bosni misli Dževad Galijašević: 

Osim toga postotak dobrovoljaca iz Bosne na sirijskim ratištima demantira bivšu švedsku ministricu. Kao i neempatična obilježavanje genocida nad Armencima, veličanje Turske diktature te isključivi fokus na stradanja samo muslimanskih naroda. Poput Afganistana.

Glasnogovornik mađarske vlade to je rekao u trenutku kada je uloga njegove zemlje u Bosni i Hercegovini sve prisutnija.

Ova država je među onima koji se protive sarajevskim unitarnim zahtjevima da Europska unija sankcionira legalistu i branitelja ustavnog poretka BIH,  člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijarto rekao je 19. prosinca da će Mađarska staviti veto ako EU pokuša sankcionirati Dodika.

Sve su učestalije glasine da povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi, član stranke Fidesz na čelu s premijerom Viktorom Orbanom, podržava ono što Dodik radi na očuvanju postojećeg ustava Bosne i Hercegovine. Osim toga, Mađarska je odlučila dati Republici Srpskoj 100 milijuna eura  za razvoj srednjih i malih poduzeća.

Navedeno ne čudi s obzirom da je Fidesz izrazito suverenistička  stranka koja poštuje međunarodno pravo.

Kao njegov čelnik, Orban okuplja ideološki bliske stranke iz drugih europskih zemalja. Ne odgovara mu puzajuća izmjena Europskog ustava pa isto tako niti puzajuća izmjena Daytonskog Ustava.

 

- Advertisement -

111 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

111 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -