Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Escobar: Neće biti rata, ovo nije 1991. godina

Must Read

”Prije svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Vijeća sigurnosti UN-a. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga.”

Ekskluzivni gost N1 televizije bio je Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan. Među brojnim pitanjima za njega našla su se i ona o vojsci Republike Srpske, koju sve češće spominje Milorad Dodik, ali i ona o aktualnoj retorici Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Između ostalog, odgovorio je i na pitanje šta ukoliko se jednog dana građani BiH probude a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske?

Nema vojske Republike Srpske

”To se neće dogoditi. Rekao sam to jednom i ponovit ću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina”, naglasio je Escobar.

Na opasku novinara N1 da nije riječ o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Escobar naglašava da nje nema i da nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije.

”Prije svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Vijeća sigurnosti UN-a. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što trebamo uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih. Uz to bi, uz sve razlike, između svih razina vlasti trebalo osigurati da država funkcionira”m zaključio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

O Zoranu Milanoviću

Gabriel Escobar je govorio i o potezima predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Upitan o tome šta misli o potezima predsjednika Milanovića, za kojeg će neki reći da se on sprda sa genocidom, Escobar odgovara da će hrvatske institucije raditi na dobrosusjedskim odnosima.

“Nisam se nikad s njim susreo. Imamo veoma dobro partnerstvo sa Hrvatskom. To je partnerstvo sa institucijama, narodom, ne sa pojedincima. Moji razgovori s Hrvatskom su veoma dobri i dobijam od njih opredjeljenje da će raditi na dobrosusjedskim odnosima”, odgovara naš sagovornik.

No, upitan je tko je to Hrvatska, na što Escobar odgovara da su to ”institucije”.

Upitan o tome da li misli i na institucije poput predsjednika, navodi da on ne pravi odluke o svemu.

”Predsjednik ne pravi odluke o svemu. Oni su dio šireg okvira u EU i unutar njega moraju biti dobri susjedi. U okviru NATO-a dobro doprinose i to je Hrvatska s kojom trebamo surađivati”, zakljkučio je Gabriel Escobar.

Ekskluzivni intervju sa Gabrielom Escobarom gledajte večeras od 20 sati na N1.

- Advertisement -

76 COMMENTS

      • OSUNHECENA IZDAJNICKA MARVO ,^MIRAN BITI’ .Nego sta nema rata ,pa Bake pripremio 100000000000000 mosnjaka za drugo poluvrijeme ,pa kako nema rata MORA BITI KAZE KOMSO ; taman ocistio mitraljez …….itd kazu prvaci u MOSNJAKA ….kuku vama KOHPILAD JEDNA . P.S za sve koment.od mosnjaka ODGOVOR JE: UCITE LETITI VALJACE VAM: HVALA UNAPRIJED !!!

        • Ljudi moji pogledajte komentare od ovih “hrvata” i “srba”…svi su vulgarni i nekulturni …komentari puni mrznje i zlobe…a to znaci samo jedno…covjek koji se tako ponasa i izrazava pokazuje samo svoju nemoc i inferniornost u odnosu na druge…nema kulture dijaloga samo prostakluk i vrijedjanje…99%komentara su takvi…zao mi vas…

          • Svećenik Drago Ljubičić 2009. godine pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima. Bio je to prvi slučaj da svećenik u Hrvatskoj zbog pedofilije ide u zatvor. No Ljubičić je iz njega brzo izišao, i to već 2012. godine, sedam mjeseci prije isteka kazne, zbog dobrog vladanja. Ljubičić je proglašen krivim za bludničenje nad petoricom dječaka u dobi od 8 do 11 godina.

            Svećenik don Nedjeljko Ivanov osuđen je 2014. godine za pedofiliju, ali samo po Crkvenom sudu. Protiv njega nije pokrenut kazneni postupak zbog zastare. Svećenik iz Bibinja osumnjičen je za zlostavljanje više od stotinu dječaka na ispovjedi. Poznata je ispovijest Josipa Lisca, koji je medijima ispričao strašnu tajnu i pokrenuo lavinu svjedočanstava.

            Župnik Ivan Čuček iz Zagreba bludničio je nad 16 djece. 2004. godine uvjetno je osuđen na tri godine zatvora zbog bludnih radnji nad djevojčicama od deset godina.

            Svećenika Antu Madunića, koji je priznao krivnju za spolni odnos s dvjema maloljetnicama, Općinski sud u Splitu osudio je na godinu i četiri mjeseca zatvora. Osuđen je 2012. godine.

            Mladen Kožina iz Zagreba u računalu je imao tisuće fotografija djece u eksplicitnim pozama. Uhićen je u sklopu velike antipedofilske akcije koju je pokrenula Velika Britanija. Priznao je krivnju i nagodio se s tužiteljstvom. Bio je optužen da je s interneta skidao fotografije obnažene djece. Osuđen je na godinu dana zatvora.

        • Ove boknjačke žene ne smiju se bubati prije braka, a kad se udaju, braco dragi… Od čaršije do Ilidže svaki qurac oprobaju.

          • Zato ovi izaslanici se lijepe na Trokutistan ko muhe na vanago. Nehebu se boknjačkih koka da te bog sačuva.

  1. A hoće li biti unitarne bošnjačke države nešto si mi se “ušutio” po tom pitanju ne vidim osudu bošnjačke politike niti bakirovih prijetnji ratom

  2. Naravno da nema vojske, Daytonskog BH entiteta “Republika Srpska”, niti će je biti. A Zoran Milanović, koji svojim štetočinskim izjavama i politikom, koja je protivna hrvatskim državnim interesima i nema podršku hrvatskih građana, narušava ugled Republike Hrvatske kao članice NATO saveza i EU, bit će na narednim predsjedničkim izborima, uklonjen sa dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.

  3. Ajmo, anketa za sve, uključujući tzv Šnjoke:
    Preferirate li prirodno ili umjetno božićno drvce?
    Prirodno: +
    Umjetno: –

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -