Četvrtak, 9 svibnja, 2024

IZRAEL Šest palestinskih nevladinih organizacija proglasio nelegalnima

Must Read

Izraelska vojska potpisala je u nedjelju niz uredbi kojima je nelegalnima proglasila šest palestinskih nevladinih organizacija nedavno stavljenih na popis terorističkih skupina i ta mjera bi trebala dodatno zakomplicirati njihov rad.

Ministarstvo obrane je 22. listopada objavilo da je stavilo šest palestinskih NGO-a na svoj crni popis radi navodnih veza s Narodnim frontom za oslobođenje Palestine (FPLP), marksističkom skupinom koju Sjedinjene Države i Europa smatraju “terorističkom”.

Amnesty International, Human Rights Watch i brojne izraelske organizacije odmah su osudile taj potez koji bi mogao dovesti do prekida financiranja tih NGO-a, od kojih neke primaju europske fondove, a prijeti i uvođenje ograničenja kretanja njihovih članova.

U nedjelju je zapovjednik Yehuda Fox, šef izraelske vojske za Zapadnu obalu, palestinski teritorij koji je okupirao Izrael, proveo tu mjeru uredbama koje te organizacije proglašavaju “nelegalnima” jer su “dio FPLP-a i dovode u opasnost sigurnost Izraela”.

Šest NGO-a imaju rok od 14 dana za žalbu na tu odluku.

Izraelska tajna služba Shin Beth optužila je u svibnju te organizacije da su pronevjerile sredstva iz nekoliko europskih zemalja u korist FPLP-a, a jedan izraelski izvor je naveo da su deseci milijuna dolara prebačeni i da niti jedna vlada ne zna kome.

Izvješće Shin Betha na 74 stranice o toj aferi sadrži malo elemenata o odnosima između FPLP-a i nevladinih organizacija.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Domovinski pokret će izbaciti Jurčevića iz stranke?

Povjesničar Josip Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta nakon što je odbio dati svoj potpis Andreju Plenkoviću za...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -