Published On: Ned, stu 7th, 2021

IZRAEL Šest palestinskih nevladinih organizacija proglasio nelegalnima

Izraelska vojska potpisala je u nedjelju niz uredbi kojima je nelegalnima proglasila šest palestinskih nevladinih organizacija nedavno stavljenih na popis terorističkih skupina i ta mjera bi trebala dodatno zakomplicirati njihov rad.

Ministarstvo obrane je 22. listopada objavilo da je stavilo šest palestinskih NGO-a na svoj crni popis radi navodnih veza s Narodnim frontom za oslobođenje Palestine (FPLP), marksističkom skupinom koju Sjedinjene Države i Europa smatraju “terorističkom”.

Amnesty International, Human Rights Watch i brojne izraelske organizacije odmah su osudile taj potez koji bi mogao dovesti do prekida financiranja tih NGO-a, od kojih neke primaju europske fondove, a prijeti i uvođenje ograničenja kretanja njihovih članova.

U nedjelju je zapovjednik Yehuda Fox, šef izraelske vojske za Zapadnu obalu, palestinski teritorij koji je okupirao Izrael, proveo tu mjeru uredbama koje te organizacije proglašavaju “nelegalnima” jer su “dio FPLP-a i dovode u opasnost sigurnost Izraela”.

Šest NGO-a imaju rok od 14 dana za žalbu na tu odluku.

Izraelska tajna služba Shin Beth optužila je u svibnju te organizacije da su pronevjerile sredstva iz nekoliko europskih zemalja u korist FPLP-a, a jedan izraelski izvor je naveo da su deseci milijuna dolara prebačeni i da niti jedna vlada ne zna kome.

Izvješće Shin Betha na 74 stranice o toj aferi sadrži malo elemenata o odnosima između FPLP-a i nevladinih organizacija.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare