Nedjelja, 28 travnja, 2024

Zagreb Pride: Ovo je zemlja za sve nas!

Must Read

Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti – poručuju organizatori Zagreb Pridea u svom proglasu i pozivaju na svoju paradu.

“Mi što koračamo u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i zahtijevamo puna građanska i ljudska prava, ne samo za lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i kvir osobe, nego i za naše strejt prijateljice i prijatelje”, poručuju iz Zagreb Pridea u najavi zagrebačkog Pride tjedna. 

Ovogodišnji slogan Zagreb Pridea je “Ovo je zemlja za sve nas!”, a tema je obrana Ustava RH jer, kako kažu, “mi smo ti koji krojimo vlastite živote, mi smo ti koji imamo pravo zaštititi svoje obitelji i svoju djecu”.

Najavljuju kako će ovogodišnji Pride tjedan biti najveći i najbogatiji dosad, a svečano se otvara izložbom “Nijanse ponosa” u petak, 7. lipnja 2013. u 19:00h u prostorima AKC Medika, Pierottijeva 11, u Galeriji Jogurt.

“Pride tjedan” je program političkih, aktivističkih, kulturnih i zabavnih događaja: srednjoškolska predstava „Iskorak“ dramske skupine Korak iz Pule čije je izvođenje zabranila pulska gimnazija; lezbijski speed dating; tribine koje otvaraju teme o kojima se u LGBT pokretu ne govori: lezbijska pornografija, biseksualnost, ekonomski i društveni položaj mladih LGBT osoba, postupci prilagodbe/promjene spola; filmske projekcije; petonoćni besplatan klupski program; šesto izdanje Mama u MAMI (susret roditelja čija su djeca LGBT); kreativne radionice transparenata; predstavljanje zbornika radova „Queer u Europi“ u izdanju Zagreb Pride udruženja; program završava najvećim klupskim LGBT događanjem u zemlji – Pride Partycipacijom s više od tisuću posjetitelja/ica (programska tablica).

XII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride održava se 15. lipnja od 14h, Trg žrtava fašizma, dakle, pod sloganom „Ovo je zemlja za sve nas!“

Cijeli proglas ovogodišnjeg Zagreb Pridea:

Mi što koračamo u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i zahtijevamo puna građanska i ljudska prava, ne samo za lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i kvir osobe, nego i za naše strejt prijateljice i prijatelje.

U društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Svaki napad, svaka uvreda, svaka diskriminacija, svaki potpis, svaki glas poziv je na solidarnost. Riječi naših protivnika osnažuju nas, ali šutnja naših prijatelja boli.

Obespravljeni, marginalizirani i zaboravljeni, tko vas je učio šutnji? Sada je vrijeme da kažemo: nećemo slušati one koji nam popuju da naše obitelji ne postoje, da postoji samo heteroseksualni svemir, da smo građani i građanke drugoga reda, da smo gosti u vlastitoj zemlji ili da smo „nešto drugo“.

Mi smo ti koji krojimo vlastite živote, mi smo ti koji imamo pravo zaštititi svoje obitelji i svoju djecu – djecu koja su na svijet došla odlukom nas roditelja; bilo dogovorom, planiranjem, posvajanjem, nekim prethodnim heteroseksualnim iskustvom, donacijom sperme ili umjetnom oplodnjom. Ta se djeca od svojih vršnjaka razlikuju samo u jednoj stvari: prihvaća li ih društvo i štiti li ih država.

U ovoj borbi za pravdu bili su i bit će povrijeđeni/e mnogi/e od nas. Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana, čovjek protiv čovjeka. Naše obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava se zgaziti i poniziti, ali ljubav jest i ostaje jača od mržnje.

Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti.

Poniženi, izdani i obeshrabreni, zar nije dosta šutnje i podnošenja najstrašnijih uvreda i mržnje koja uništava naše živote? Iako nemamo dvorce, milijune državnog proračuna ili međunarodne ugovore, imamo snagu zajedništva, snagu svoje ljubavi, snagu svojeg ponosa, snagu svoje spremnosti da ustrajemo i ne odustajemo. Svoje dostojanstvo ne damo i zato se ne bojimo!

Mi smo otpor svakoj zadrtosti, homofobiji, transfobiji, национализму, šovinizmu i seksizmu, a naš cilj je sloboda i jednakost za sve.

Pozivamo te na sudjelovanje u ovoj političkoj i društvenoj borbi: da pokažeš tko si i opet ponosno iskoračiš kontra predrasuda, da staneš u obranu ljudskih prava, da živiš slobodno, da budeš hrabra, da se ne bojiš, da ne odustaneš, da budeš svoj ili svoja, da se zauzmeš za sebe i svoju obitelj i tako osnažiš druge, da glasno kažeš: OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAS!

Izvor: Zagreb Pride

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

U MEĐUNARODNIM odnosima postoji jedno nepisano pravilo: uspjeti u dovođenju nekoga u zabludu, obmanjivanju ili podvaljivanju neistine jednako je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -