Published On: Čet, lip 6th, 2013

Zagreb Pride: Ovo je zemlja za sve nas!

Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti – poručuju organizatori Zagreb Pridea u svom proglasu i pozivaju na svoju paradu.

“Mi što koračamo u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i zahtijevamo puna građanska i ljudska prava, ne samo za lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i kvir osobe, nego i za naše strejt prijateljice i prijatelje”, poručuju iz Zagreb Pridea u najavi zagrebačkog Pride tjedna. 

Ovogodišnji slogan Zagreb Pridea je “Ovo je zemlja za sve nas!”, a tema je obrana Ustava RH jer, kako kažu, “mi smo ti koji krojimo vlastite živote, mi smo ti koji imamo pravo zaštititi svoje obitelji i svoju djecu”.

Najavljuju kako će ovogodišnji Pride tjedan biti najveći i najbogatiji dosad, a svečano se otvara izložbom “Nijanse ponosa” u petak, 7. lipnja 2013. u 19:00h u prostorima AKC Medika, Pierottijeva 11, u Galeriji Jogurt.

“Pride tjedan” je program političkih, aktivističkih, kulturnih i zabavnih događaja: srednjoškolska predstava „Iskorak“ dramske skupine Korak iz Pule čije je izvođenje zabranila pulska gimnazija; lezbijski speed dating; tribine koje otvaraju teme o kojima se u LGBT pokretu ne govori: lezbijska pornografija, biseksualnost, ekonomski i društveni položaj mladih LGBT osoba, postupci prilagodbe/promjene spola; filmske projekcije; petonoćni besplatan klupski program; šesto izdanje Mama u MAMI (susret roditelja čija su djeca LGBT); kreativne radionice transparenata; predstavljanje zbornika radova „Queer u Europi“ u izdanju Zagreb Pride udruženja; program završava najvećim klupskim LGBT događanjem u zemlji – Pride Partycipacijom s više od tisuću posjetitelja/ica (programska tablica).

XII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride održava se 15. lipnja od 14h, Trg žrtava fašizma, dakle, pod sloganom „Ovo je zemlja za sve nas!“

Cijeli proglas ovogodišnjeg Zagreb Pridea:

Mi što koračamo u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i zahtijevamo puna građanska i ljudska prava, ne samo za lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i kvir osobe, nego i za naše strejt prijateljice i prijatelje.

U društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Svaki napad, svaka uvreda, svaka diskriminacija, svaki potpis, svaki glas poziv je na solidarnost. Riječi naših protivnika osnažuju nas, ali šutnja naših prijatelja boli.

Obespravljeni, marginalizirani i zaboravljeni, tko vas je učio šutnji? Sada je vrijeme da kažemo: nećemo slušati one koji nam popuju da naše obitelji ne postoje, da postoji samo heteroseksualni svemir, da smo građani i građanke drugoga reda, da smo gosti u vlastitoj zemlji ili da smo „nešto drugo“.

Mi smo ti koji krojimo vlastite živote, mi smo ti koji imamo pravo zaštititi svoje obitelji i svoju djecu – djecu koja su na svijet došla odlukom nas roditelja; bilo dogovorom, planiranjem, posvajanjem, nekim prethodnim heteroseksualnim iskustvom, donacijom sperme ili umjetnom oplodnjom. Ta se djeca od svojih vršnjaka razlikuju samo u jednoj stvari: prihvaća li ih društvo i štiti li ih država.

U ovoj borbi za pravdu bili su i bit će povrijeđeni/e mnogi/e od nas. Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana, čovjek protiv čovjeka. Naše obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava se zgaziti i poniziti, ali ljubav jest i ostaje jača od mržnje.

Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti.

Poniženi, izdani i obeshrabreni, zar nije dosta šutnje i podnošenja najstrašnijih uvreda i mržnje koja uništava naše živote? Iako nemamo dvorce, milijune državnog proračuna ili međunarodne ugovore, imamo snagu zajedništva, snagu svoje ljubavi, snagu svojeg ponosa, snagu svoje spremnosti da ustrajemo i ne odustajemo. Svoje dostojanstvo ne damo i zato se ne bojimo!

Mi smo otpor svakoj zadrtosti, homofobiji, transfobiji, национализму, šovinizmu i seksizmu, a naš cilj je sloboda i jednakost za sve.

Pozivamo te na sudjelovanje u ovoj političkoj i društvenoj borbi: da pokažeš tko si i opet ponosno iskoračiš kontra predrasuda, da staneš u obranu ljudskih prava, da živiš slobodno, da budeš hrabra, da se ne bojiš, da ne odustaneš, da budeš svoj ili svoja, da se zauzmeš za sebe i svoju obitelj i tako osnažiš druge, da glasno kažeš: OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAS!

Izvor: Zagreb Pride