Četvrtak, 2 svibnja, 2024

SVE VIŠE BOŠNJAKA ZA REPUBLIKU BOŠNJAČKU: I SDP BIH odustala od Ustava naše zemlje

Must Read

Povodom jučerašnjeg sastanaka Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, oglasio se predsjednik SDP-a BiH, najjače bošnjačke oporbene stranke, Nermin Nikšić priopćenjem za javnost u kojem zagovara rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma. Ustavne kategorije kao što su legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda Nikšić je nazvao rasističkim, a zalažio se za građanski koncept BiH koji je protustavna kategorija, piše Hrvatski Medijski Servis.

Poruke Izetbegovića o dijalogu između Hrvata i Bošnjaka, te šutnja na konstataciju Plenkovićevog ureda da je održan sastanak s nepostojećim predstavnicima naroda, dokaz je štetnosti posjete, po Nikšiću su dokazi štetnosti sastanka u Banskim dvorima.

-Izetbegovićevo prihvaćanje antibosanskog i neustavnog koncepta predstavnika naroda, kako se predstavlja i na međunarodnoj sceni, poraz je države Bosne i Hercegovine. Od Čovića, Plenkovića i ostale velikohrvatske političke scene ništa drugo nije ni za očekivati. Isto mislim i o postupcima Milanovića i to sam jasno rekao. Nažalost, ova posjeta je potvrdila opredijeljenost SDA da na međunarodnoj sceni promovira rasistički koncept “legitimnih predstavnika”, naveo je Nikšić.

Tvrdi kako je Izetbegović Čovići u mostarskom sporazumu “obećao treći entitet i priznavanje te diskriminatorne ideje kroz izmjene Izbornog zakona BiH”.

“Koliko god se trudio “braniti” svoje pobočnike Komšića i Džaferovića, jasno je zašto se Izetbegović s Plenkovićem sastao u društvu Čovića i svoje privatne ministrice vanjskih poslova. Jedini razlog je taj što sebe i Čovića smatra legitimnim poglavicama svojih plemena, dok su druga dvojica samo prigodni politički ukrasi s domaću upotrebu. Jasno je zašto na sastanku nisu rješavani bilateralni međudržavni problemi. Niti je Plenković htio priznati državnički karakter susreta, niti su to činili Izetbegović i Čović. Na kraju, pričom o fiktivnom, izvaninstitucionalnom “dijalogu Bošnjaka i Hrvata”, Izetbegović i Čović su na jednak način ponizili državu Bosnu i Hercegovinu kao i Milorad Dodik u društvu Milanovića i Plenkovića. Štoviše, oni su samo potvrdili Dodikove teze o nefunkcionalnosti države”, kazao je Nikšić.

Ponovio je da “Socijaldemokratska partija BiH nikada neće pristati na koncept tzv. legitimnog predstavljanja”.

“Nikada nećemo odustati od demokratske, europske Bosne i Hercegovine i građanskog ustroja kakav je naložen presudama Europskog suda za ljudska prava. Izmjene Izbornog zakona po željama i nadama Zagreba i Beograda, istim onim iz devedesetih godina, nikada neće proći dok se i mi o tome nešto pitamo, a pitamo se”, zaključio je Nikšić.

Aktualni predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić bio je predsjednik tzv. Platformaške vlade FBiH, koja je izabrana bez izabranih predstavnika jednog od tri konstitutivna naroda- hrvatskog, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Poprema daytonskom Ustavu, Bosna i Hercegovina je država “triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana”. Presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić nalaže izmjenu poništenih odredbi Izbornog zakona, kako bi se osiguralo da izaslanici u Klubu Hrvata, Bošnjaka i Srba Doma naroda Parlamenta FBiH budu izabrani od onih koje trebaju predstavljati. Presudom Ustavnog suda BiH nalaže se izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i na “sve druge administrativno-političke razine”, što implicite uključuje u Predsjedništvo BiH.

Spomenimo kako se u obrazloćenju presude Ustavnog suda BiH pod demokracijom podrzumjeva vladavina naroda, da u demokratskim društvima vlast pripada narodu i proizilazi iz naroda, a da je ustav BiH kao narod označio “tri konstitutivna naroda- Bošnjake, Hrvate i Srbe”. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

U LAŽI JE KRATKA KOSA: Dok lobira protiv Rezolucije, premijer Srbije “duboko” vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas kako duboko vjeruje da je istorijski dogovor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -