Published On: Uto, ruj 29th, 2020

Josip Mlakić glavni gost Šopovih dana na Plivi

Po njegovim scenarijima snimljena su četiri dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji Živi i mrtvi koji je režirao Kristijan Milić. Za scenarij Imena višnje Branka Schmidta dobio je Zlatnu arenu na 62. Pula Film Festivalu.

Jajce će u sklopu ovogodišnjih “19. Šopovih dana na Plivi” imati prigodu upoznati suvremenog bosanskohercegovačkog pisca Josipa Mlakića.

Rođen je 1964. u Bugojnu, BiH. Po zanimanju diplomirani inženjer strojarstva. Živi u Gornjem Vakufu – Uskoplju, BiH. Pisanjem se bavi od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, a prvu knjigu je objavio iza rata u BiH (zbirka priča Puževa kućica, 1997.)

Dosada je objavio četiri zbirke priča, jednu zbirku pjesama i 11 romana. Najpoznatiji je po romanesknoj trilogiji koju čine romani Psi i klaunovi (2006.), Živi i mrtvi (2002.) i Kad magle stanu (2000.) koji tematiziraju bošnjačko-hrvatski rat u Bosni i Hercegovini. Dobio je cijeli niz književnih nagrada, uključujući Nagradu Gjalski, Ivan Goran Kovačić, Mirko Kovač i Godišnju nagradu Vladimir Nazor.

Bavi se i pisanjem filmskih scenarija. Po njegovim scenarijima snimljena su četiri dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji Živi i mrtvi koji je režirao Kristijan Milić. Za scenarij Imena višnje Branka Schmidta dobio je Zlatnu arenu na 62. Pula Film Festivalu.