Utorak, 7 svibnja, 2024

HKD NAPREDAK, BKZ PREPOROD I SPKD PROSVJETA: Kultura obnavlja porušene mostove

Must Read

Aktivisti nacionalnih kulturnih društava Preporod, Prosvjeta i Napredak najavili su zajedničke projekte u Mostaru tijekom 2020. godine i zatražili pomoć Gradske uprave grada Mostara

U moru amandmana uloženih tokom nedavne javne rasprave o proračunu Grada Mostara za 2020. izdvojio se jedan, za poratno vrijeme u Mostaru neuobičajen i na neki način za grad u kojem su i danas vidne podjele – ohrabrujući. Naime, kao i u vremenu Alekse Šantića i njegovih suvremenika, nacionalna društva iz grada na Neretvi uložila su zajednički amandman, zatraživši zbirno 60 tisuća maraka za lakši budući rad. Prisutne je o radu društava i budućim ciljevima upoznao predsjednik mostarske podružnice Preporoda Haris Omerika. Osim BZK-a Preporod, riječ je o HKD-u Napredak i SPKD-u Prosvjeta.

Bjelica-Šagovnović, Omerika i Romić

Zajednički projekti

Omerika je, obrazlažući amandman, kazao kako je u drugim gradovima praksa da nacionalna kulturna društva imaju svoje mjesto u budžetima, a ono što je posebno pozdravljeno od prisutnih bile su riječi kojim je opisao planove buduće suradnje triju društava. Ona bi, tvrdi, trebala rezultirati povećanjem kvantiteta i kvaliteta kulturnih manifestacija u Mostaru, ali i “doprinijeti benefitima od društvenog značaja”. Do kraja 2020. godine najavio je zajedničke programe i organizaciju zajedničkih događaja.

– Smatram da u budućnosti trebamo biti usmjereni na suradnju ili zajedničko djelovanje, kako bismo Mostaru kao turističkoj destinaciji osigurali dodatne sadržaje i vrijednosti. Prostora za to svakako ima. Viši nivoi vlasti, ali i drugi gradovi u svojim budžetima za 2020. godinu predvidjeli su sredstva koja će biti usmjerena ka nacionalnim društvima, čime će nastojati olakšati i unaprijediti njihov rad. Iskreno se nadam da će praksa biti primijenjena i kada je u pitanju Mostar, rekao je Omerika.

SPKD Prosvjeta u posljednjoj deceniji jedno je od najaktivnijih društava u gradu na Neretvi. Očuvane Šantićeve večeri poezije, održane jesenas, putokaz su i za Preporod i Napredak. Predsjednica Sanja Bjelica-Šagovnović kaže kako su svi aktivisti ponosni na saradnju s institucijama kulture u gradu u kojem je, usput rečeno, srpski narod danas manjinski. U sklopu Šantićevih večeri realizovan je projekt “Što te nema”, koji je okupio glumce i ostale uposlenike Narodnog pozorišta te Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

– Ne zaboravimo ni izložbe, promocije knjiga i ostale programe kroz koje smo se povezivali i ostvarili suradnju s institucijama, ali i brojnim osnovnim i srednjim školama u našem gradu. Sasvim je logično i da uspostavimo ozbiljniju suradnju s nacionalnim društvima koja djeluju u našem gradu – Napretkom i Preporodom, a raduje i to što smo brzo i lako dogovorili buduće zajedničke aktivnosti koje će donijeti pozitivan puls u Mostar. Nadamo se da će i gradske strukture prepoznati suradnju i važnost ovakvog djelovanja te podržati naše buduće aktivnosti, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Čuvajmo kulturu

Od ljeta 2018, kada je mostarsku glavnu podružnicu HKD-a Napredak “preuzelo” novo vodstvo, i ovo društvo je, prema riječima voditelja Marka Romića, intenziviralo aktivnosti, poput škola crtanja, dizajna i slikanja, zatim organizacije javnih tribina i predavanja, do promocija knjiga, izložbi i koncerata.

– Naša želja je da uskoro ostvarimo suradnju s ostalim društvima u gradu. Nadamo se da će dosadašnji rezultati rada i bogate kulturne aktivnosti biti dovoljan poticaj ljudima u Gradskoj upravi da donesu odluku o značajnijoj potpori ovim društvima. Želja za suradnjom uključuje svakako i zajedničke projekte i aktivnosti, o čemu smo se suglasili i sebi dali zadaću da osmislimo konkretne zajedničke projekte. Kultura je oduvijek most i poveznica među ljudima. Želimo konkretnim primjerima dati poticaj suradnji među ljudima i razvoju i očuvanju kulture u cjelini, izjavio je Romić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -