Published On: Čet, sij 23rd, 2020

HKD NAPREDAK, BKZ PREPOROD I SPKD PROSVJETA: Kultura obnavlja porušene mostove

Aktivisti nacionalnih kulturnih društava Preporod, Prosvjeta i Napredak najavili su zajedničke projekte u Mostaru tijekom 2020. godine i zatražili pomoć Gradske uprave grada Mostara

U moru amandmana uloženih tokom nedavne javne rasprave o proračunu Grada Mostara za 2020. izdvojio se jedan, za poratno vrijeme u Mostaru neuobičajen i na neki način za grad u kojem su i danas vidne podjele – ohrabrujući. Naime, kao i u vremenu Alekse Šantića i njegovih suvremenika, nacionalna društva iz grada na Neretvi uložila su zajednički amandman, zatraživši zbirno 60 tisuća maraka za lakši budući rad. Prisutne je o radu društava i budućim ciljevima upoznao predsjednik mostarske podružnice Preporoda Haris Omerika. Osim BZK-a Preporod, riječ je o HKD-u Napredak i SPKD-u Prosvjeta.

Bjelica-Šagovnović, Omerika i Romić

Zajednički projekti

Omerika je, obrazlažući amandman, kazao kako je u drugim gradovima praksa da nacionalna kulturna društva imaju svoje mjesto u budžetima, a ono što je posebno pozdravljeno od prisutnih bile su riječi kojim je opisao planove buduće suradnje triju društava. Ona bi, tvrdi, trebala rezultirati povećanjem kvantiteta i kvaliteta kulturnih manifestacija u Mostaru, ali i “doprinijeti benefitima od društvenog značaja”. Do kraja 2020. godine najavio je zajedničke programe i organizaciju zajedničkih događaja.

– Smatram da u budućnosti trebamo biti usmjereni na suradnju ili zajedničko djelovanje, kako bismo Mostaru kao turističkoj destinaciji osigurali dodatne sadržaje i vrijednosti. Prostora za to svakako ima. Viši nivoi vlasti, ali i drugi gradovi u svojim budžetima za 2020. godinu predvidjeli su sredstva koja će biti usmjerena ka nacionalnim društvima, čime će nastojati olakšati i unaprijediti njihov rad. Iskreno se nadam da će praksa biti primijenjena i kada je u pitanju Mostar, rekao je Omerika.

SPKD Prosvjeta u posljednjoj deceniji jedno je od najaktivnijih društava u gradu na Neretvi. Očuvane Šantićeve večeri poezije, održane jesenas, putokaz su i za Preporod i Napredak. Predsjednica Sanja Bjelica-Šagovnović kaže kako su svi aktivisti ponosni na saradnju s institucijama kulture u gradu u kojem je, usput rečeno, srpski narod danas manjinski. U sklopu Šantićevih večeri realizovan je projekt “Što te nema”, koji je okupio glumce i ostale uposlenike Narodnog pozorišta te Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

– Ne zaboravimo ni izložbe, promocije knjiga i ostale programe kroz koje smo se povezivali i ostvarili suradnju s institucijama, ali i brojnim osnovnim i srednjim školama u našem gradu. Sasvim je logično i da uspostavimo ozbiljniju suradnju s nacionalnim društvima koja djeluju u našem gradu – Napretkom i Preporodom, a raduje i to što smo brzo i lako dogovorili buduće zajedničke aktivnosti koje će donijeti pozitivan puls u Mostar. Nadamo se da će i gradske strukture prepoznati suradnju i važnost ovakvog djelovanja te podržati naše buduće aktivnosti, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Čuvajmo kulturu

Od ljeta 2018, kada je mostarsku glavnu podružnicu HKD-a Napredak “preuzelo” novo vodstvo, i ovo društvo je, prema riječima voditelja Marka Romića, intenziviralo aktivnosti, poput škola crtanja, dizajna i slikanja, zatim organizacije javnih tribina i predavanja, do promocija knjiga, izložbi i koncerata.

– Naša želja je da uskoro ostvarimo suradnju s ostalim društvima u gradu. Nadamo se da će dosadašnji rezultati rada i bogate kulturne aktivnosti biti dovoljan poticaj ljudima u Gradskoj upravi da donesu odluku o značajnijoj potpori ovim društvima. Želja za suradnjom uključuje svakako i zajedničke projekte i aktivnosti, o čemu smo se suglasili i sebi dali zadaću da osmislimo konkretne zajedničke projekte. Kultura je oduvijek most i poveznica među ljudima. Želimo konkretnim primjerima dati poticaj suradnji među ljudima i razvoju i očuvanju kulture u cjelini, izjavio je Romić.