Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

KRAJ ZA BELJAKA? Krajem srpnja u HSS-u izborna skupština; evo koga se spominje kao novog šefa stranke

Must Read

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak konstantno je imao snažnu unutarnju opoziciju, a ona je nakon ovih izbora dobila dodatne argumente za tvrdnju da je suradnja sa SDP-om pogrešna politika za jednu tradicionalnu, narodnjačku stranku.

HSS je u nedjelju osvojio dvostruko više mandata nego na parlamentarnim izborima 2011. i 2015. Ali, dva mjesta u Saboru, Krešo Beljak i Željko Lenart, predstavljaju neuspjeh za stranku jer su u prošli saziv ušli s pet zastupnika. Zbog jako lošeg rezultata Restart koalicije sada se i HSS, kao i SDP, nalazi na političkoj prekretnici, piše Novi list.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak konstantno je imao snažnu unutarnju opoziciju, a ona je nakon ovih izbora dobila dodatne argumente za tvrdnju da je suradnja sa SDP-om pogrešna politika za jednu tradicionalnu, narodnjačku stranku. HSS je s konzervativnim političkim profilom 2011. i 2015. jedva zadržao parlamentarni status, ali kada se s pet padne na dva mandata nisu nimalo nelogični zahtjevi za promjenu vodstva i smjera stranke.

Izborna skupština

Doznaje se da je Predsjedništvo HSS-a u srijedu donijelo odluku da će se 30. srpnja održati izborna skupština, na kojoj će više od tisuću delegata odrediti budućnost HSS-a. Beljak se zasad ne izjašnjava o tome hoće li se opet kandidirati za predsjednika HSS-a ili će se povući bez borbe.

Nekoliko se ljudi spominje kao moguće kandidate za predsjednika HSS-a.

U prvom redu Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede pa regionalnog razvoja u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

On je već devet godina, od parlamentarnih izbora 2011., izvan politike, ali redovito podmiruje sve svoje članske obveze. I sam kaže da se nikad nije odrekao HSS-a. No, o eventualnoj kandidaturi za predsjednika, Pankretić govori još vrlo neodređeno.

“HSS je moja prva i zadnja politička ljubav i ja sam uvijek spreman pomoći stranci, stojim, što se toga tiče, na raspolaganju. Ne želim da HSS bude na niskim granama. Ali, poznato je da nisam aktivan u HSS-u, najprije bi oni koji ga vode morali raščistiti neke stvari”, rekao je u srijedu za Novi list Pankretić.

Marijana Petir je saborski mandat osvojila na listi HDZ-a, trenutačno nije članica HSS-a i ne može stoga sudjelovati u izbornom procesu. No, ta nekadašnja bliska suradnica, pa zatim protivnica Kreše Beljaka nije nezainteresirana za zbivanja u stranci kojoj je dugo pripadala.

podsjećamo, poslije izbora za Sabor praktično je pozvala članstvo da se pobuni protiv Beljaka.

“Pravo je vrijeme za restart HSS-a, jer je ta stranka doživjela potpuni krah pod vodstvom K. Beljaka i njegovih podržavatelja. Istinske promjene bit će moguće ako Beljak podnese ostavku, te ako on i cijela njegova interesna grupacija zauvijek napuste stranku”, napisala je Marijana Petir na Twitteru.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -