Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Vitamin B7

Must Read

Vitamin B7, koji se još naziva i biotin, ključan je dio zdravog metabolizma i stvaranja važnih enzima. Biotim se često koristi za ojačavanje kose i noktiju, pa ga se ponekad naziva i vitamin H (prema eng. hair – kosa).

Biotin pomaže mnogim sustavima u organizmu, uključujući kožu, živce, probavni sustav, metabolizam i stanice. Potreban je kako bi se stvorile masne kiseline i glukoza koji se u ljudskome tijelu koriste kao energija.

Biotin je ključan za mnoštvo tjelesnih funkcija. Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, ovaj vitamin tijelo koristi kako bi metaboliziralo ugljikohidrate, masnoće i aminokiseline. Također je ključan za normalan rast fetusa.

Vitamin B7 može biti od pomoći i u liječenju dijabetesa. Studija koju je proveo Alpha Therapy Center otkrila je da liječenje koje kombinira krom pikolinat i B7 poboljšava metabolizam glukoze kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Visoke doze biotina bile su od pomoći i kod liječenja periferne neuropatije, jednog od simptoma dijabetesa.

Osim toga, čini se da je B7 učinkovit za poboljšanje zdravlja kože, kose i noktiju, iako je u ovim područjima potrebno učiniti dodatna istraživanja. Dvostruko slijepa studija koju su proveli Sveučilište u Kaliforniji i Ablon Skin Institute Research Center otkrila je da je uzimanje vitamina B7 potaknula znatno veći rast kose kod žena s privremeno prorijeđenom kosom. Američka Nacionalna medicinska knjižnica također bilježi kako biotin može biti od pomoći u liječenju osipa kože kod djece koji je poznat i pod nazivom seboroični dermatitis ili tjemenica. Za sada ne postoji istraživanje koje bi potvrdilo ovu teoriju. Biotin je važan za kožu, kosu i nokte. Niske razine biotina mogu dovesti do krhkih noktiju i prorjeđenja kose. Postoje određeni dokazi da  dodaci prehrani s biotinom mogu spriječiti prorjeđivanje kose, osobito ukoliko postoji pomanjkanje ovog vitamina.

IZVORI VITAMINA B7

Biotin se nalazi u hrani u malim količinama. Namirnice koje sadrže biotin su jetrica, cvjetača, losos, mrkva, banane, sojino brašno, kvasac, pšenične klice, kruh i žitarice cjelovitog zrna, orašasti plodovi, piletina i blitva.

Prema Medicinskom centru Sveučilišta Maryland, biotin proizvode i bakterije smještene u tankom crijevu.

DNEVNE POTREBE ZA VITAMINOM B7

Odraslim osobama preporučuje se unos od 30 do 100 mikrograma vitamina B7 dnevno.

Prema Klinici Mayo, ne postoje zabilježene nuspojave uzimanja biotina u količinama do 10 miligrama dnevno. Također nije poznata doza biotina koja bi mogla izazvati toksicitet u organizmu koji bi za posljedicu mogao imati predoziranje. Budući da su svi vitamini iz B skupine topivi u vodi, tijelo ne zadržava suvišne količine, već ih izlučuje.

Pomanjkanje biotina je vrlo rijetko. Malobrojne osobe koje ne dobivaju dovoljno ovog vitamina mogu imati vrlo primjetne simptome, a to su zbunjenost, mučnina, bolovi u mišićima, promjene na koži i gubitak kose. Osim toga, mogu se pojaviti simptomi poput oteknutog i bolnog jezika boje magente, ispucali rubovi usana, suhoća očiju, umor, gubitak teka, nesanica i depresija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -