Utorak, 7 svibnja, 2024

Veliki "rvacki đenerale" na sudu zbog ubojstva Hrvata Roberta Nosića

Must Read

Saslušanjem prvih svjedoka nastavlja se suđenje haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti. Na suđenju će biti ispitano 10-ak svjedoka, među kojima su sudsko-medicinski vještak Josip Škavić i žrtva pokušaja ubojstva Damir Brekalo, koji je poslije osuđen zbog ratnog zločina pa kaznu služi u Zenici.
Mladen Naletilić Tuta na posljednjem je ročištu odbacio optužbe da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te da je poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.
Sudsko vijeće naknadno će odlučiti o prijedlogu Naletilićeva branitelja Željka Žganjera da se od MUP-a Federacije BiH pribave podaci o pripadnicima policije koji su bili poslani da iz Duhanske stanice u Širokom Brijegu odvedu zarobljenike u mostarsku policiju.
Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić poslije se vodio kao nestala osoba, iako je prema medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.
U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995.
Tužiteljstvo je odustalo od progona Naletilića za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo jer ono ne postoji u novom Kaznenom zakonu.
Optužnica je podnesena još 1997., no suđenje je počelo tek ovoga travnja. U međuvremenu Naletilić je u Haagu osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -