Published On: Uto, svi 21st, 2013

REEKER POTVRDIO: Točno je da smo neozbiljni i jako površno upućeni u događanja u BIH

Philip Reeker u jutrošnjem govoru na Američkom sveučilištu u Sarajevu oštro je kritizirao političke lidere u Bosni i Hercegovini.
U iznimno otvorenom govoru on je prozvao SDP zbog promjena u Federalnoj vladi bez da uzme “u obzir ustavne procedure”.
Time je ta stranka “uništila zamah koji se stvarao od početka godine oko euroatlantske reformske agende”. SDA je, pak, kritizirao zbog blokada i kazao da je ta stranka “produžila političku paralizu i dala drugi izgovor, a da se ne bave puno važnijim pitanjima “. Nadalje, on je izravno prozvao predsjednika RS-a Milorada Dodika za blokiranje sporazuma o rješenju pitanja nepokretne vojne imovine. – Pa ipak, predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavlja blokirati provedbu sporazuma na koji je pristao.
Dragana Čovića i Božu Ljubića, predsjednika HDZ BiH i HDZ 1990, prozvao je zbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci protiv BiH”.
Uz pomoć EU stranački lideri su se približili dogovoru po pitanju Sejdić-Finci u ožujku ove godine, ali vidjeli smo da je navodni konsenzus nestao nakon što su se povukli lideri HDZ-a, gospoda Čović i Ljubić, navodno jer dogovor nije ispunio njihov nerazuman i nedemokratski stav da se jednoj od njihovih stranaka garantira izbor u Predsjedništvo.
 
 
 
 
Nažalost, oni i dalje izbjegavaju da se ponovno angažiraju na traženju rješenja za ovaj ključni problem – naveo je Riker.