Utorak, 30 travnja, 2024

Sarajevski atentat – oslobađanje ili terorizam?

Must Read

BANjALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojčić izjavio je danas da u BiH postoji različita percepcija događaja iz 1914. godine jer dovodi do politizacije obilježavanja 100. godina od početka Prvog svjetskog rata i sarajevskog atentata.
Obilježavanje vijeka od sarajevskog atenta na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda predviđeno je juna 1914.godine u Sarajevu.
“Za neke su ti događaji 1914. početak nacionalnog oslobođenja, a za druge je to teroristički akt. Mislim da unutar BiH imamo različit pogled na ovaj događaj i onda se tu još ‘upetljala’ međunarodna zajednica sa svojim programima i projektima za obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i sada je nastupila jedna unutarnja politizacija “, rekao je Radojčić novinarima u Banjaluci.
On je rekao da nije upoznat s pismom koje je tim povodom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio europskim dužnosnicima i da zato ne može komentirati, prenijela je Fena.
Dodik je, naime, jučer uputio otvoreno pismo europskim zvaničnima kojim ih upozorava da je planirano obilježavanje vijeka od sarajevskog atentata u Sarajevu “još jedan pokušaj mijenjanja povijesti i njenog povezivanja sa skorom prošlošću u BiH”.
“Zdravo za gotovo se uzimaju navodi da se radi o stogodišnjici atentata koji je doveo do izbijanja Prvog svjetskog rata … i bolnih sjćanja na opsadu Sarajeva prije dvadeset godina.”
“U potpunosti osporavam da ova dva povijesna događaja mogu se zasnivaju na istim pretpostavkama i pretpostavljam da je ovdje u povojima antisrpski plan”, poručio je Dodik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -