Published On: Čet, svi 16th, 2013

Mistični nestanak čuvara državne simetrije

Prva reakcija nakon presude Sejdić Finci 2009. godine bila je, vjerovali ili ne, od Milorada Dodika. Tada je Dodik rekao da presuda nije nikakav problem, samo treba izbrisati etnički prefiks ispred izbora članova Predsjedništva. Za Srbe i Bošnjake ovo ne mijenja ništa, jer Srbi bi i dalje birali jednog, a Bošnjaci dva člana Predsjedništva. Ostali, nekonstitutivni, i Hrvati bi svi zajedno birali – nijednog člana Predsjendištva. Zato su protiv Dodikovog jednostavnog prijedloga progovorili prvo predstavnici Hrvata.
Kao što znamo, implementacija presude se razvukla do danas (četiri godine poslije). Razlog je jednostavan: Hrvati ne žele legalizirati da im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva. Prijedlog koji nude hrvatske stranke jednostavan je koliko i Dodikov: Članove predsjedništva iz FBiH da biramo iz Parlamenta, a iz RS kako god želi RS. Ovdje dolazi do famoznog problema asimetrije!
Prvo su se nadigle kojekakve NVO za koje se ne može izričito tvrditi da su stranačke, ali se svakako može tvrditi da su pristrane. I to zato što su uvijek na strani sarajevskog političkog mainstreama, kakav god on bio. Tako je asimetrija dočekana na nož.
 
________piše: Tvrtko Milović l poskok.info
Dakle, primjedba je polazila od pretpostavke da „asimetrična rješenje vode u podjelu BiH“. Asimetrična rješenja sama po sebi ne vode nigdje, i nema primjera koji bi upućivao da različiti politički podsistemi unutar jednog (državnog) sistema ne mogu biti kompatibilni. Dapače, upravo je trenutna entitetska asimetrija između RS i FBiH dokaz da dva različita podsistema ne vode u raspad države. Ne vode ni u funkcionalnost. Ustvari, ne vode nigdje. Republika Srpska i Federacija su već sada potpuno asimetrične po uređenju, i zbog toga BiH nije ni bolja ni gora. BiH je disfunkcionalna najviše zbog institucije entitetskog glasanja, koje je takoger asimetrično uređeno…
Kako bi onda još  jedna asimetrija, i to ona prilikom izbora članova Predsjendištva „vodile u raspad države“, nije nigdje objašnjeno.
Bez obzira na evidentan sadržajni manjak ove primjedbe, galama oko fatalnosti asimetrije raširila se kao virus sarajevskim medijima. U sveopćoj paranoji oko asimetrije, bošnjačke stranke počele su nasumično gađati optužbama jedne drugu. Tako je nakon sastanka Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića, SDA optužila obojicu da pripremaju asimetrična rješenja (čitaj podjelu Bosne) ili drugu izbornu jedinicu (čitaj uspostava trećeg entiteta –  čitaj dalje podjelu Bosne). Do danas nema ni jednog dokumenta ili zapisa da su Lagumdžija i Čović postigli ikakav, pa i neformalni dogovor oko načina izbora člana Predsjendištva. Ipak, vriska oko asimetrije dala je rezultat, pa je labilni predsjednik SDP-a požurio sazvati Press konferenciju da negira bilo kakve asimetrije. Iako su asimetrije jedina dosljednost Ustava Bosne i Hercegovine. Tako je asimetrija doživjela svoju potpunu propast u pitanju izbora članova Predsjedništva.
Ipak, nije asimetrija neko rješenje za kojim treba žaliti. Ono za čim se može žaliti jeste žalosna razina političke konfrontacije. Naime, panika oko asimetrije misteriozno je nestala onog trenutka kada je asimetriju predložio Patrick Moon, veleposlanik jedne strane države u BiH.
Patrick Moon je bez pardona predložio da se funkcija Predsjednika FBiH – ukine! Naravno, nitko nije oduševljen ovom institucijom, pogotovo kada na njoj sjedi osoba koja dijeli pomilovanja kao u Monopolu. Koliko glasova toliko i pomilovanja.
Ipak, ovakvo uvođenje asimetrije na velika vrata još nije zabilježeno! A tek tišina zaštitnika simetrije…
Kako je moguće da 181 preporuka, od kojih velika većina ide u smjeru dodatnog razlikovanja FBiH od Republike Srpske, ne zasluži ni jednu primjedbu da su prijedlozi asimetrični, i da vode u „podjelu Bosne“!? Zar je moguće da je manji problem što će RS imati, a FBiH neće imati Predsjednika, nego što ćemo u isto tijelo birati članove na različit način?
Šutnja oko Moonovih asimetrija pokazuje ustvari koliko su licemjerni simetričari: NVO, SDA, SBiH, i sijaset drugih „profesora“, „analitičara“ i sličnih čuvara državne simetrije.
Jasno, Moonovi prijedlozi nemaju nikakvu šansu za uspjeh. Propali su onaj dan kada je Moon objavio imena eksperata. Bez da trepne rekao je da su eksperti nestranački ljudi… a iza njega stoji predsjednik Glavnog odbora NHI-a, koji također ni da trepne. Doduše, nije treptao kada je lagao da nije potpisao Dayton, zašto bi treptao na tuđe laži.
Famozna 181 preporuka neće propasti zato što uvodi 181 novu asimetriju, nego jednostavno zato što nema nikakvu političku podršku glavnih aktera. Koliko je prijedlog ozbiljan pokazuje i preliminarni sastanak na kojem je sjedio, inače vrsni poznavatelj ustavnog prava i političkih sistema BiH, Jerko Ivanković Lijanović.

Fanatična briga za simetriju, koja postoji tek u mašti nepoznavatelja Ustava BiH, dovela je cijelu BiH u bizarnu situaciju: čuva se sistem koji ne postoji. Rezultat je da imamo jednu od rijetkih simetričnosti u BiH – Presuda Sejdić-Finci potpuno simetrično nije usvojena u oba BH entiteta i Distriktu Brčko!