Srijeda, 1 svibnja, 2024

UTVRĐUJU SE NEPRAVILNOSTI Financijski skandal u Vatikanu, petero suspendiranih iz dva ključna odjela Svete Stolice

Must Read

Petero zaposlenih u Vatikanu, uključujući drugog čovjeka Uprave za financijske informacije (AIF) Vatikana i jednog monsinjora, suspendirano je jučer nakon policijske racije, objavio je talijanski list „L’Espresso“.

Skandal, kojim su pogođena dva odjela Svete Stolice, prvi je nakon nekoliko godina relativnog zatišja, tijekom kojeg je izgledalo da se ukorjenjuju reforme koje je uveo papa Franjo. Talijanski „L’Espresso“ objavio je na svojoj web-stranici fotografiju policijske obavijesti stražarima na vratima Vatikana da zabrane ulazak za petero zaposlenih, jer su suspendirani. Na obavijesti su njihove fotografije.

Foto:L’Espresso

Među njima su Tommaso Di Ruzza, direktor AIF-a, i monsinjor Mauro Carlino, šef dokumentacije u Državnom tajništvu, najmoćnijem vatikanskom administrativnom odjeljenju. Ostalih troje imalo je manje uloge u Državnom tajništvu. Vatikanska policija pretresla je jučer oba ureda i oduzela dokumente i elektronske uređaje u okviru istrage o navodnim financijskim nepravilnostima. Državno tajništvo, najmoćniji odjel u Vatikanu, centar je njegove birokracije i diplomacije i administrativni centar Katoličke crkve širom svijeta. AIF, čiji je direktor švicarski odvjetnik Reneo Bruelhart, financijski je kontrolor i nadzire sve odjele Vatikana.

Vatikan je jučer priopćio da je operacija uslijedila nakon optužbi koje su ljetos podnijele Vatikanska banka i Ured generalnog revizora, a odnosile su se na financijske operacije koje su provođene određeno vrijeme. Još od izbora pape Franje 2013. godine, Vatikan pokušava očistiti financijsku reputaciju. Bivši šef banke Vatikana i jedan talijanski odvjetnik izvedeni su prošle godine na suđenje zbog optužbi za pranje novca i pronevjeru preko ugovora o nekretninama. Taj proces i dalje traje.

Banka, službeno poznata kao Institut za religijske poslove, desetljećima je uvučena u brojne financijske skandale, jer su Talijani, koji nemaju pravo otvarati račune, to činili uz sudioništvo korumpiranih insajdera. Stotine računa Instituta zatvorene su u banci, čija je navodna svrha upravljati sredstvima za Crkvu, zaposlene u Vatikanu, vjerske institute ili katoličke dobrotvorne organizacije./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regije koja to neće učiniti

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -