Subota, 4 svibnja, 2024

IZVANREDNA SITUACIJA Zbog pada austrijske vlade otkazan trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije

Must Read

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i savezni predsjednik Republike Austrije dr. Alexander Van der Bellen trebali su održati redoviti godišnji trilateralni sastanak u utorak, 21. svibnja 2019. godine u Šibeniku.

Kancelar Sebastian Kurz je podsjetimo u subotu navečer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe) raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u “najkraćem mogućem roku”.

“Trenutno ne vidim ni jednu stranku s kojom bi OeVP mogao nastaviti rad vlade i zato ću predsjednika Alexandera van der Bellena zamoliti da u najkraćem mogućem roku raspiše nove izbore”, rekao je Kurz u Beču u subotu navečer.

Van der Bellen je prihvatio prijedlog Sebastian Kurza te najavio da će u nedjelju s kancelarom razgovarati o daljnjim koracima.

Podsjetimo, radi se o objavi video snimke na kojoj Strache, zajedno sa svojim stranačkim kolegom Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije. Strache je ruskim poduzetnicima obećao poslove na javnim natječajima, ako prije izbora preuzmu austrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Upravo zbog te novonastale situacije otkazuje se i program u Šibeniku, Trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije koji se trebao održati u utorak, 21. svibnja 2019. godine.

Za sada nije poznat eventualan novi termin Trilateralnog sastanka.

Trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije je skup šefova država spomenutih zemalja u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnoj suradnji, zajedničkoj europskoj budućnosti i međunarodnim izazovima.

Prvi trilateralni sastanak predsjednika triju država održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prenosi Direktno.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -