Published On: Sun, May 19th, 2019

IZVANREDNA SITUACIJA Zbog pada austrijske vlade otkazan trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i savezni predsjednik Republike Austrije dr. Alexander Van der Bellen trebali su održati redoviti godišnji trilateralni sastanak u utorak, 21. svibnja 2019. godine u Šibeniku.

Kancelar Sebastian Kurz je podsjetimo u subotu navečer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe) raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u “najkraćem mogućem roku”.

“Trenutno ne vidim ni jednu stranku s kojom bi OeVP mogao nastaviti rad vlade i zato ću predsjednika Alexandera van der Bellena zamoliti da u najkraćem mogućem roku raspiše nove izbore”, rekao je Kurz u Beču u subotu navečer.

Van der Bellen je prihvatio prijedlog Sebastian Kurza te najavio da će u nedjelju s kancelarom razgovarati o daljnjim koracima.

Podsjetimo, radi se o objavi video snimke na kojoj Strache, zajedno sa svojim stranačkim kolegom Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije. Strache je ruskim poduzetnicima obećao poslove na javnim natječajima, ako prije izbora preuzmu austrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Upravo zbog te novonastale situacije otkazuje se i program u Šibeniku, Trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije koji se trebao održati u utorak, 21. svibnja 2019. godine.

Za sada nije poznat eventualan novi termin Trilateralnog sastanka.

Trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije je skup šefova država spomenutih zemalja u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnoj suradnji, zajedničkoj europskoj budućnosti i međunarodnim izazovima.

Prvi trilateralni sastanak predsjednika triju država održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prenosi Direktno.hr