Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Tužiteljstvo je formiralo predmet o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje oružja

Must Read

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet kako bi hitno utvrdilo sve okolnosti i navode ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu, Dragana Mektića i novinara Avde Avdića, na portalu Žurnal, u vezi s navodnim vrbovanjem pripadnika pokreta Salafije za krijumčarenje oružja u BiH.

Tijekom istrage istražit će se sve osobe koje su iznijele te navode, a o kojima Tužitelju nije podnesena nikakva žalba niti izvješće nadležnih institucija, priopćeno je iz te sudske institucije.

Istodobno, stižu najoštrije  osude iz Hrvatske zbog tvrdnji da su u toj navodnoj “tajnoj operaciji” sudjelovale hrvatske obavještajne službe i određeni diplomati u BiH, te novinar RTRS-a Mato Đaković i zamjenik Mektića Mijo Krešić. Zovu ih, kako kažu, odvratne laži, najavljuju tužbe.

Umjesto da, kao što jednom ministru sigurnosti dolikuje, a zakon propisuje, informacije s kojim, ni manje ni više, već duge dvije godine “raspolaže”, Dragan Mektić  dostavi Tužiteljstvu, prema već utvrđenom obrascu, one su  “osvanule” u medijima.

Novinar Avdo Avdić piše, dok Mektić “potvrđuje” da su hrvatske obavještajne službe i diplomati – imenujući konzula u Tuzli Ivana Bandića,  dva puta pokušali  vrbovati bh. selefije za prijenos oružja i eksploziva u  Medžlise na području Zeničko-dobojskog kantona, prije svega u Dubnici.

 

Prema istim “autorima”, aktivnosti su provedene uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića i novinara RTRS-a, Mate Đakovića, kao navodnog koordinatora sa MUP-om Srpske, koji bi opet trebao biti suradnik u ovoj navodnoj “tajnoj operaciji”.

– Već godinu, dvije dana  imamo neke obavještajne podatke da je hrvatska služba pokušala zaposliti neke od naših ljudi, BH. građane, koji imaju veze sa salafističkim pokretom, da to oružje kupe i prevoze ga do Medžlisa kod Doboja. To povezujem s polemikom koju sam nekoć imao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, kada je govorila o 10.000 terorista i da je BiH problem, te da ugrožava stabilnost regije – rekao je Mektić.

Istim stilom “povezuje” i Mektićevo mišljenje preslikava, u svojoj “ekskluzivnosti” i autoru kontroverznog teksta Avdo Avdić. Svojim vlastitim “opažanjima”, kao jedini navodni dokaz, “konstruktori ” nude tek fotografiju novinara RTRS-a u privatnom automobilu hrvatskog diplomata Bandića. Istom onom, koji je Đaković, za neupućene, kupio od vlasnika, a zatim  platio i porez i carinu, nekoliko dana prije objavljivanja sarajevske “konstrukcije”!

Hrvatski su dužnosnici oštro reagirali od SOA-e do Predsjednice. “Netočne i zlonamjerne” optužbe su odbačene. Ništa umjereniji nije ni hrvatski premijer Plenković.

– Moram reći da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji, SOA je već izdala izjavu i potpuno odbacila takve insinuacije. Što se tiče angažmana hrvatskih diplomatskih predstavnika, to je još veći nonses. Dakle, oni su tu da rade u skladu s Bečkom konvencijom, i nisu tu da se bave bilo čime drugim, niti se time bave “, kazao je Plenković.

Prozvani Mektićev,  samo po funkciji, zamjenik Mijo Krešić sve naziva gnusnim lažima i konstrukcijama paraobavještajnog podzemlja.

– Lažne izjave takve vrste vjerojatno su pokušaj da se skrene pozornost s istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih oblika kriminala, što glasno zagovaram, kazao je Kršić u priopćenju.

Krešić najavljuje da će zatražiti obradu onih koji su iskonstruirali takve odvratne laži i plasirali ih u javnost.

Đaković također najavljuje tužbu protiv Mektića, Avdića i portala Žurnala.

– Bolestan um može samo napraviti takvu konstrukciju da danas, kada se svi bore protiv terorizma, netko me stavlja u kontekst naoružavanja terorista. Moji problemi s obavještajnom službom počeli su kad sam se preselio na posao u Banja Luku, a za razliku od njih, smatram da je Banja Luka moja zemlja, rekao je Đaković.

Đaković tvrdi da “meta na njegovu glavu” u isto vrijeme znači napad na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić s kojom je u obiteljskim odnosima, baš kao i Krešić.

Krešićev stranački kolega Dragan Čović kaže da je ova manipulacija nadmašila i dosadašnje estradne istupe aktera, u posljednjih nekoliko godina.

– Moramo biti zabrinuti zbog postojanja takvih grupa u BiH i onih višegradskih, i svakih drugih, još više  zbog onih grupa što su se danas infiltrirane  kroz policijski, obavještajni i sigurnosni sektor u BiH, koji mogu omogućiti ovakve dezinformacije – jasan je Dragan Čović.

Jesu li “informacije” ili dezinformacije nastajale u vrijeme nastanka i fotografije na kojoj su autora teksta Avdić, “konstruktor” motiva za navodnu tajnu akciju Mektić i ravnatelj Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica !?

Ili u nekom drugom ne fotografiranom ispijanju zajedničke kave. Samo “informirani” Avdić, umjesto da kao novinar bude zadovoljan što je njegovo “remek-djelom” pokrenulo istražne radnje, sada nudi drugačiju “konstrukciju”.

– Tužilaštvo je formiralo predmet samo iz jednog razloga – da prikrije sve ovo – tvrdi Avdić.

“Opravdanje” su , naravno, obiteljski veze!

Međutim, slično “nepovjerenje” prema  cjelokupnom pravosuđu u BiH imao je duže od četiri godine, i  Mektić , kada je prezentirao pamflete i bez ikakvih dokaza, tvrdio, na primjer, da je MUP Srpske uključen u “dilanju” droge. Ili mnoge druge! I zbog toga je zaradio desetke tužbi! I SVE do sada, pred različitim instancama, izgubio!

I Avdić je bio čest gost na sudu. I vlasnik nekoliko otkaza s posla! I bez obzira koji bude ishod najavljenih tužbi u navodnoj  tajnoj operaciji, stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorava:

– Ovo je ozbiljna destabilizacija zemlje, to je ozbiljno zastrašivanje građana, ova laž ima ozbiljnu političku pozadinu i stoga treba biti oprezan s tim. Dakle, iza toga su poražene snage AID-a u OBA-i, jedan para-obavještajni dio u Agenciji koji hrani portale kao što su Žurnal, Faktor itd. A koji zapravo radi za nama  prilično neprijateljsku službe – kaže Galijašević.

Istih onih, upozorava, koji žele odvući pozornost građana od bezbrojnih i nekontroliranih vehabijskih zajednica u BiH, paradžemata, povratka džihadista sa ratišta Sirije, migranata koji krstare u BiH … I naravno onih koji zbog još jedne improvizirane krizne situacije,bi sjedili još malo u ministarskim foteljama. Jer, prema Galijaševiću, Hrvatska, kao članica EU i NATO saveza, ne može i ne smije dopustiti da se poigrava s navodnim naoružanjem vehabija i salafija, prenosi RTRS.TV

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -