Published On: Čet, ožu. 14th, 2019

Tužiteljstvo je formiralo predmet o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje oružja

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet kako bi hitno utvrdilo sve okolnosti i navode ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu, Dragana Mektića i novinara Avde Avdića, na portalu Žurnal, u vezi s navodnim vrbovanjem pripadnika pokreta Salafije za krijumčarenje oružja u BiH.

Tijekom istrage istražit će se sve osobe koje su iznijele te navode, a o kojima Tužitelju nije podnesena nikakva žalba niti izvješće nadležnih institucija, priopćeno je iz te sudske institucije.

Istodobno, stižu najoštrije  osude iz Hrvatske zbog tvrdnji da su u toj navodnoj “tajnoj operaciji” sudjelovale hrvatske obavještajne službe i određeni diplomati u BiH, te novinar RTRS-a Mato Đaković i zamjenik Mektića Mijo Krešić. Zovu ih, kako kažu, odvratne laži, najavljuju tužbe.

Umjesto da, kao što jednom ministru sigurnosti dolikuje, a zakon propisuje, informacije s kojim, ni manje ni više, već duge dvije godine “raspolaže”, Dragan Mektić  dostavi Tužiteljstvu, prema već utvrđenom obrascu, one su  “osvanule” u medijima.

Novinar Avdo Avdić piše, dok Mektić “potvrđuje” da su hrvatske obavještajne službe i diplomati – imenujući konzula u Tuzli Ivana Bandića,  dva puta pokušali  vrbovati bh. selefije za prijenos oružja i eksploziva u  Medžlise na području Zeničko-dobojskog kantona, prije svega u Dubnici.

 

Prema istim “autorima”, aktivnosti su provedene uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića i novinara RTRS-a, Mate Đakovića, kao navodnog koordinatora sa MUP-om Srpske, koji bi opet trebao biti suradnik u ovoj navodnoj “tajnoj operaciji”.

– Već godinu, dvije dana  imamo neke obavještajne podatke da je hrvatska služba pokušala zaposliti neke od naših ljudi, BH. građane, koji imaju veze sa salafističkim pokretom, da to oružje kupe i prevoze ga do Medžlisa kod Doboja. To povezujem s polemikom koju sam nekoć imao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, kada je govorila o 10.000 terorista i da je BiH problem, te da ugrožava stabilnost regije – rekao je Mektić.

Istim stilom “povezuje” i Mektićevo mišljenje preslikava, u svojoj “ekskluzivnosti” i autoru kontroverznog teksta Avdo Avdić. Svojim vlastitim “opažanjima”, kao jedini navodni dokaz, “konstruktori ” nude tek fotografiju novinara RTRS-a u privatnom automobilu hrvatskog diplomata Bandića. Istom onom, koji je Đaković, za neupućene, kupio od vlasnika, a zatim  platio i porez i carinu, nekoliko dana prije objavljivanja sarajevske “konstrukcije”!

Hrvatski su dužnosnici oštro reagirali od SOA-e do Predsjednice. “Netočne i zlonamjerne” optužbe su odbačene. Ništa umjereniji nije ni hrvatski premijer Plenković.

– Moram reći da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji, SOA je već izdala izjavu i potpuno odbacila takve insinuacije. Što se tiče angažmana hrvatskih diplomatskih predstavnika, to je još veći nonses. Dakle, oni su tu da rade u skladu s Bečkom konvencijom, i nisu tu da se bave bilo čime drugim, niti se time bave “, kazao je Plenković.

Prozvani Mektićev,  samo po funkciji, zamjenik Mijo Krešić sve naziva gnusnim lažima i konstrukcijama paraobavještajnog podzemlja.

– Lažne izjave takve vrste vjerojatno su pokušaj da se skrene pozornost s istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih oblika kriminala, što glasno zagovaram, kazao je Kršić u priopćenju.

Krešić najavljuje da će zatražiti obradu onih koji su iskonstruirali takve odvratne laži i plasirali ih u javnost.

Đaković također najavljuje tužbu protiv Mektića, Avdića i portala Žurnala.

– Bolestan um može samo napraviti takvu konstrukciju da danas, kada se svi bore protiv terorizma, netko me stavlja u kontekst naoružavanja terorista. Moji problemi s obavještajnom službom počeli su kad sam se preselio na posao u Banja Luku, a za razliku od njih, smatram da je Banja Luka moja zemlja, rekao je Đaković.

Đaković tvrdi da “meta na njegovu glavu” u isto vrijeme znači napad na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić s kojom je u obiteljskim odnosima, baš kao i Krešić.

Krešićev stranački kolega Dragan Čović kaže da je ova manipulacija nadmašila i dosadašnje estradne istupe aktera, u posljednjih nekoliko godina.

– Moramo biti zabrinuti zbog postojanja takvih grupa u BiH i onih višegradskih, i svakih drugih, još više  zbog onih grupa što su se danas infiltrirane  kroz policijski, obavještajni i sigurnosni sektor u BiH, koji mogu omogućiti ovakve dezinformacije – jasan je Dragan Čović.

Jesu li “informacije” ili dezinformacije nastajale u vrijeme nastanka i fotografije na kojoj su autora teksta Avdić, “konstruktor” motiva za navodnu tajnu akciju Mektić i ravnatelj Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica !?

Ili u nekom drugom ne fotografiranom ispijanju zajedničke kave. Samo “informirani” Avdić, umjesto da kao novinar bude zadovoljan što je njegovo “remek-djelom” pokrenulo istražne radnje, sada nudi drugačiju “konstrukciju”.

– Tužilaštvo je formiralo predmet samo iz jednog razloga – da prikrije sve ovo – tvrdi Avdić.

“Opravdanje” su , naravno, obiteljski veze!

Međutim, slično “nepovjerenje” prema  cjelokupnom pravosuđu u BiH imao je duže od četiri godine, i  Mektić , kada je prezentirao pamflete i bez ikakvih dokaza, tvrdio, na primjer, da je MUP Srpske uključen u “dilanju” droge. Ili mnoge druge! I zbog toga je zaradio desetke tužbi! I SVE do sada, pred različitim instancama, izgubio!

I Avdić je bio čest gost na sudu. I vlasnik nekoliko otkaza s posla! I bez obzira koji bude ishod najavljenih tužbi u navodnoj  tajnoj operaciji, stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorava:

– Ovo je ozbiljna destabilizacija zemlje, to je ozbiljno zastrašivanje građana, ova laž ima ozbiljnu političku pozadinu i stoga treba biti oprezan s tim. Dakle, iza toga su poražene snage AID-a u OBA-i, jedan para-obavještajni dio u Agenciji koji hrani portale kao što su Žurnal, Faktor itd. A koji zapravo radi za nama  prilično neprijateljsku službe – kaže Galijašević.

Istih onih, upozorava, koji žele odvući pozornost građana od bezbrojnih i nekontroliranih vehabijskih zajednica u BiH, paradžemata, povratka džihadista sa ratišta Sirije, migranata koji krstare u BiH … I naravno onih koji zbog još jedne improvizirane krizne situacije,bi sjedili još malo u ministarskim foteljama. Jer, prema Galijaševiću, Hrvatska, kao članica EU i NATO saveza, ne može i ne smije dopustiti da se poigrava s navodnim naoružanjem vehabija i salafija, prenosi RTRS.TV