Utorak, 28 svibnja, 2024

BiH ponovno rangirana među najsiromašnije zemlje svijeta

Must Read

Bosna i Hercegovina je, prema statistikama World’s Richest Countries, na 96. mjestu u svijetu kada je riječ o bruto društvenom proizvodu (BDP) po stanovniku.

BiH, sa 13.513 dolara po stanovniku je u nešto nezahvalnijem položaju od Srbijekoja je na 85. mjestu sa 16.090 dolara po stanovniku, a u nešto povoljnijem položaju od Albanije koja je na 100. mjestu sa 13.330 dolara po stanovniku, piše Klix.ba.

Ekonomski stručnjak Izudin Kešetović smatra da društvo u Bosni i Hercegovini, usprkos prirodnim bogatstvima, postaje siromašno i nejednako.

Bosna i Hercegovina je predemokratsko i pretpolitičko društvo. Dva su ključna ograničenja: jedno je vezano za institucionalni kapacitet političkog sustava koji ne može producirati neophodan rast za države u razvoju, a drugo je što sa stanovišta razvoja ne može nadomjestiti sve nedostatke pa ni institucionalni kapacitet političkog sustava. Kod nas blizu 50 posto BDP-a ide u javni sektor, kazao je za Klix Kešetović.

Napomenuo je da se politički akteri bore da ovladaju ukupnim društvenim bogatstvom proračuna i fondova, a ne da to bogatstvo stave u funkciju potreba koje su dosta veće.

Iz toga proizlazi niska razina bruto društvenog dohotka, niske stope rasta (moraju biti oko 10 posto) i stupanj zaduženosti. BiH je prezadužena sa stanovišta niskog dohotka. Nije isto biti zadužen kad si siromašan i kada si bogat, kaže Kešetović.

Dodao je da nitko ne zna kolike su dubioze u javnom sektoru i što je još gore – nitko se time ne bavi.

Bosna i Hercegovina jeste bogata resursima, ali te resurse treba staviti u funkciju i srušiti ortačku ekonomiju i južnoamerički pljačkaški model koji je na snazi, rekao je Kešetović.

Dodao je kako je jedina sreća u nesreći za državljane BiH to što se otvorilo tržište radne snage.

U kontaktu sam s običnim ljudima koji idu u Sloveniju ili Hrvatsku kako bi nadomjestili svoje proračune ili u druge europske države kako bi ostali trajno, rekao je Kešetović.

Napomenuo je da je BDP na principu potrošnje, a ne produkcije.

BDP proističe iz obračuna novčanih tijekova, a to je trgovinski bilans i svi prilivi. Ja samo vidim stopu rasta na način da nam šalju novac iz inozemstva. Ne vidim iz postojećih sektora. Ne postoje sektorske politike. Određene industrije su u potpunosti izgubljene, zaključio je Izudin Kešetović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -