Utorak, 7 svibnja, 2024

Dijalog sa Srbijom apsolutni prioritet za Kosovo

Must Read

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) su priopćile kako podržavaju postupnu tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u profesionalnu, multietničku vojsku, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo biti apsolutni prioritet za Kosovo.

State Department je naveo da SAD podržavaju ”postupnu, transparentnu tranziciju KSS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna s NATO-om i predstavlja sve zajednice na Kosovu”, prenosi Beta.

Skupština Kosova je u petak usvojila tri zakona kojim se Sigurnosne snage Kosova transformiraju u Oružane snage Kosova.

Riječ je o ”suverenoj odluci vlade Kosova”, stoji u priopćenju State Departmenta. State Department navodi i da će ”sigurnost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom” i da bi za Kosovo “dijalog (sa Srbijom) trebalo da bude apsolutni prioritet”.

”Apeliramo na obje strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački stol i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji”, navodi se u priopćenju.

Vlada Kosova, više nego ikada ranije, mora nastaviti angažman s manjinskim zajednicama i blisko surađivati s NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje State department.

”Očekujemo da se Vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obvezama koje je preuzela u vezi s kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, prije svega obvezi prema glavnom tajniku NATO iz 2013. godine, da bilo koja operacija na sjeveru Kosova zahtijeva prethodnu konzultaciju sa zapovjednikom KFOR-a”, stoji u priopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

IMAJU PODATKE DA ĆE GA FBI UHITITI? Hrvatska proširuje LNG terminal na Krk bez obzira što Murphey blokira projekt Južne interkonekcije

Američki veleposlanik u Sarajevu prilično je poljuljao ugled Amerike na ovim prostorima lobirajući za to da hrvatski plinski biznis...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -