Published On: Sub, pro 15th, 2018

Dijalog sa Srbijom apsolutni prioritet za Kosovo

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) su priopćile kako podržavaju postupnu tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u profesionalnu, multietničku vojsku, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo biti apsolutni prioritet za Kosovo.

State Department je naveo da SAD podržavaju ”postupnu, transparentnu tranziciju KSS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna s NATO-om i predstavlja sve zajednice na Kosovu”, prenosi Beta.

Skupština Kosova je u petak usvojila tri zakona kojim se Sigurnosne snage Kosova transformiraju u Oružane snage Kosova.

Riječ je o ”suverenoj odluci vlade Kosova”, stoji u priopćenju State Departmenta. State Department navodi i da će ”sigurnost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom” i da bi za Kosovo “dijalog (sa Srbijom) trebalo da bude apsolutni prioritet”.

”Apeliramo na obje strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački stol i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji”, navodi se u priopćenju.

Vlada Kosova, više nego ikada ranije, mora nastaviti angažman s manjinskim zajednicama i blisko surađivati s NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje State department.

”Očekujemo da se Vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obvezama koje je preuzela u vezi s kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, prije svega obvezi prema glavnom tajniku NATO iz 2013. godine, da bilo koja operacija na sjeveru Kosova zahtijeva prethodnu konzultaciju sa zapovjednikom KFOR-a”, stoji u priopćenju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare