Srijeda, 29 svibnja, 2024

KARAMATIĆ ZA HMS: Sve inicijative koje smo pokrenuli Bošnjaci su nam blokirali. No i mi smo njima. I neka samo nastave…

Must Read

Hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države i naša zadaća je da to i ostvarimo. Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu te zakonima u BiH uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB, rekao je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Hrvatski Medijski Servis. Karamatić se u razgovoru za HMS osvrće na rad hrvatskih političara u proteklom četverogodišnjem razdoblju, govori o mogućoj političkoj krizama u post-izbornom periodu te komentira napade upućene predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović od strane Željka Komšića i Denisa Bećirovića.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Kako komentirate proteklo četverogodišnje razdoblje u političkom smislu. Je li se stajalo u mjestu ili ima nekih pozitivnih pomaka?

Karamatić: Iako se pokušava napraviti percepcija kako se stajalo u mjestu to nije točno. U proteklom mandatu je predana kredibilna aplikacija za puno članstvo BiH u EU, tzv “hrvatsko pitanje” u BiH je do kraja aktualizirano, setom braniteljskih zakona oni pripadnici HVO-a koje je tzv “Helezova revizija” izvela iz prava su vraćeni u isto, promijenjen je način raspodjele sredstava PDV-a te zahvaljujući tomu niti jedna općina i županija sa hrvatskom većinom danas nema deficit u proračunu za razliku od vremena prije 4 godine kada su grcale u dugovima, te ono najbitnije, u ovome mandatu nije usvojen niti jedan Zakon koji bi na bilo koji način umanjio politička i svaka druga prava hrvatskog naroda. Gledajući tako mandat je bio uspješan, da se moglo uraditi više, moglo je ali za to smo trebali imati sugovornika s druge strane kojega u ovom mandatu nismo imali.

HMS: Smatrate li da su hrvatski političari uključujući i Vas mogli učiniti više kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa i političkih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Karamatić: Kao što rekoh, mogli smo da smo imali sugovornika sa druge strane. Pokušali jesmo, i sa Izbornim zakonom, i sa Zakonom o Javnom RTV servisu ali su naše kolege iz bošnjačkog naroda to uspješno blokirale. S druge strane i mi smo uspjeli njima blokirati sve ono što smo smatrali štetnim po interes Hrvata u BiH tako da ukupno gledajući rezultat nije loš. Nadam se kako će u budućnosti biti više dogovaranja, a manje blokiranja, ali to ne ovisi samo o hrvatskim zastupnicima.

HMS: Je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH?

Karamatić: Kriza ne da je izvjesna nego je neminovna. Jednostavno po važećim zakonima nije moguće popuniti Domove naroda. To u prijevodu znači da nema nove Vlade Federacije, novih zakona, međunarodnih sporazuma itd. Slijedi potpuna politička blokada u prvom redu Federacije a posljedično i BiH. Jasno, mi je spremno dočekujemo i spremni smo na sve scenarije. Hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države i naša zadaća je da to i ostvarimo. Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu. zakonima u BiH uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB. Herceg Bosnu smo unijeli i u Federaciju i u BiH. Koliko god se u političkom Sarajevu pravili ludi to je naše i ako zajedno sa nama ne žele graditi ambijent ugodan za življenje izgradit ćemo ga sami.

HMS: Što HSS očekuje od ovih izbora?

Karamatić: HSS će nakon ovih izbora biti treća hrvatska stranka po snazi. Iz jednog u drugi izborni ciklus HSS dobiva sve veću potporu svoga naroda i to će se nastaviti. Danas je HSS jedna od rijetkih, da ne kažem jedina politička opcija u Hrvata uz koju se ni u kakvim kalkulacijama ne može staviti pojam izdaje hrvatskih nacionalnih interesa i ponosni smo na to.

HMS: Kako komentirate napade i otvorena prozivanja upućena predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović od strane Željka Komšića i Denisa Bećirovića, gdje Komšić, između ostalog, govori da Grabar-Kitarović želi revitalizirati Herceg-Bosnu?

Karamatić: Napadi gospode Komšića i Bećirevića na predsjednicu susjedne zemlje koja je uz to i punopravna članica EU pokazuju svu izgubljenost bošnjačke politike. Dodatno pokazuju i konačni cilj bošnjačke politike a to je pretvaranje Federacije u bošnjački entitet. Danas je to postalo jasno i našim prijateljima u RH, ali i našim prijateljima u svijetu. Međunarodna zajednica neće dozvoliti uspostavu islamske države u srcu Europe koliko god galamila i njih dvojica i svi ostali Komšići i Bećirovići. Hrvati BiH su ponovo predziđe obrane kršćanstva u Europi i ovaj put će izaći kao pobjednici./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -