Nedjelja, 28 travnja, 2024

DODIKOVIM STOPAMA? Bošnjaci u Republici Srpskoj nemaju pravo na konstitutivnost. To treba ukinuti…

Must Read
Predsjednik Demokratkse fronte Željko Komšić u emisiji “Na kraju sedmice” televizije, Pink govorio je o historijskoj prevaziđenosti principa konstitutivnosti i potrebi usvajanja građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini.

Komšić podsjeća na to da je princip konstitutivnosti nekada imao svoje historijsko opravdanje.

“Princip konstitutivnosti je imao svoje historijsko opravdanje i ne može mu se tu reći da je bio pogrešan od samog početka. Valja podsjetiti da je princip rođen u bivšem Sovjetskom Savezu nakon Oktobarske revolucije kada je valjalo graditi onoliku zemlju sa onoliko protivriječnosti koje nisu bile samo klasne, iako je to u SSSR-u bila dominantna teza. To je bila ogromna država koju je valjalo organizovati. Taj princip je i kod nas kroz Komunističku partiju Jugoslavije usvojen počev sa AVNOJ-em što se prenijelo i na ZAVNOBIH. Da li su se jugoslovenski komunisti ugledali na sovjete ili su bili ubijeđeni da je to pravo rješenje, oni ga uveli kroz jednu priču gdje je prvi put lansirana ideja o konstitutivnosti i to kroz ona tri I, kako su tad govorili za Bosnu i Hercegovinu, i srpska i hrvatska i Muslimanska.

Dakle komunisti su probali na način kako je to urađeno u Sovjetskom savezu riješiti etničke odnose. Velikodržavne politke su i tada bile žive i u Beogradu i u Zagrebu, a ranije su svoj institucionalni oblik dobile u sporazumu Cvetković – Maček kojim se potpuno cijepala Bosna i Hercegovina i brisala ne samo kao administrativna jedinica nego i kao geografski pojam. Komunisti su pokuašali, jer je i u njihovim redovima bilo onih koji su smatrali da Bosna i Hercegovina treba biti ili srpska ili hrvatska, ili podjeljenja, koji su smatrali da Muslimani nemaju karakteristike nacije, ali na sreću direktno je Tito, barem tako historijski izvori kažu, intervenisao i sa ljudima koji su bili njegovi najbliži saradnici izrekao da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska. To je po meni bilo historijski opravdano, u tome trenutku da se sačuva Bosna i Hercegovina, da se sačuva BiH kao federalna jedinica u Jugoslaviji”, pojasnio je Komšić.

Međutim, dodaje Komšić, kako se taj cijeli sistem raspao, ponovo su se probudilli historijski i politilčki apetiti da se Bosna i Hercegovina dijeli, a to smo imali smo priliku da to krvavo osjetimo na svojim leđima u zadnjem ratu.

“Tvorci Dejtonskog mirovnog sporazuma su prihvatili princip konstitutivnosti ali su dodali i ono GRAĐANI, Dakle, imali su u vidu da država ne može isključivo biti bazirana na tome i da princip konstitutivnosti ne može isključivo biti osnova za ustavno uređenje, nego su dodajući građane to ostavili kao moguću ideju i kao moguću alternativu etničkom (konstitutivnom) konceptu. Druga je stvar što je to kod nas poslije potpuno zaboravljeno, i u političkom diskursu i komunikaciji, što ove entonacinalne stanke, a mislim da je HNS -.HDZ najagresivniji u tome, potpuno negiraju da to piše u Ustavu”, rekao je Komšić.

Dodaje da je taj koncept, u trenutku kada Bosna i Hercegovina živi kao samostalna, država, zapravo izvor konflikta.

“To je po meni, jedna društvena, a molim Vaše gledaoce da me pogrešno ne shvate, jedna vrsta društvene opasnosti po pitanju stvaranja društvenog i političkog osnova za disoluciju naše države u nekom trenutku. Druga stvar, zaj koncept je historijski anahron. Čak je odbačen i tamo gdje je rođen, dakle u današnjoj Rusij, a da ne govorim o onome na čemu funkcioniše moderna zapadna demokratija, prije svega zemlje EU i SAD koje funkcionišu na ustavnim principima građanina koji je u središtvu ustavnog uređenja svake te zemlje. Po meni, etnički koncept, odnosno koncept konstitutivnosti naroda, ako se držimo njega stalno će biti izvor napetosti koje mogu, ovisno o situaciji i u BiH, regiji i u svijetu pretasti u eventualni sukob. Zato treba napraviti odmak od tog koncepta i treba se prebaciti na drugi društveni kolosijek i graditi koncpet građanina.

“Građanski koncept je u demokratskim zemljama u centru pažnje. To naravno ne znači da mi prestajemo biti Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Jevreji, Romi, mi smo to što jesmo ali u ustavni koncept građanina može stati sve to. Zašto neko ne bi bio zaštićen kao građanin? Ako sam zaštićen kao građanin, onda je zaštićen i kao Hrvat i kao Bošnjak i kao Srbin i kao ostali, kao vjernik iili ateistza, zaštićena su mu sva prava. Dakle, koncpet građanskog za što bi trebali da se borimo uopće nije u sukobu sa našom etničkom ili religijskom pripadnošću. Čak rješava tu tenziju između etničkog (grupnog) i individualnog. Eh sad, ovo je lako reći. Ne može se ovo silom sprovesti. Riječ je o tome da moramo pokrenuti procese, i to je naša odgovrnost, ne da reagujemo nego da pokrećemo procese, da sa idejama idemo pred ljude i pokušavamo ih kanalisati, jer te ideje su plemenite, i nema ništa zlobno u ovome u čemu govorim, nego mislim da zapravo to donosi više jednakosti. Tu ideju treba usidriti u društveni život i ljudi trebaju to prihvatiti kao izlaz iz ovakve političke i društvene situacije”, kazao je Komšić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -