Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

GALIJAŠEVIĆ Osnivači radikalnog islamističkog portala SAFF bivši pripadnici odreda El-mudžahid

Must Read

Tužiteljstvo BiH, niti bilo koja druga institucija u BiH, nije reagirala nakon što su u javnost dospjeli dokumenti koji nedvosmisleno potvrđuju da su glavni urednik, direktor i osnivači islamističkog portala i časopisa SAF bili pripadnici zloglasnog odreda El mudžahid. Osim medija u Srpskoj koji su objavili tu informaciju, nitko se nije oglasio zbog činjenice da Ezher Beganović, Nasuf Bušatlić, Nedim Haračić i Adnan Pezo i danas nastavljaju da truju medijski prostor u BiH.

U ratu mudžahedini, danas novinari. U međuvremenu osnivači i zvanično glasilo NVO Aktivna islamska organizacija koja je 2004. zabranjena u BiH zbog povezanosti s terorističkim napadom 11. rujna u SAD.

– SAF je radikalno ekstremističko glasilo koje iznosi stavove mudžahedina i njega vode oficira Odreda El Mudžahedin. Beganović je bio sigurnjak, Bušatlić emir Odreda. Naravno, ne samo sa zločinima mudžahedinima već i ubojstvima povratnika, ali i veza s 11. septembrom bili su dovoljan povod da pravosudne i policijske institucije povedu istragu protiv ovih lica – kaže Dževad Galijašević, stručnjak za sigurnost i terorizam.

Ono što je odred El Mudžahid započeo u Srednjoj Bosni čisteći je od Srba i Hrvata, poslije rata nastavljeno je preko portala i časopisa SAF s kojih se širi netolerancija, čak i mržnja prema svemu što nije islamsko.

– Uopće govoreći za novinarstvo u BiH, porazno je da su u taj društveni korektiv duboko involvirani radikalni pojedinci, što je dokazano i dokumentima koje je SRNA objavila, u kojima se vidi da su to upravo pripadnici zloglasnog odreda El Mudžahid. Imamo podatke da su pripadnici sjekli glave Srbima što javnost u Srpskoj dobro zna i to je bio prvi takav slučaj i najava onoga što su kasnije radili pripadnici ID – kaže Tanja Parađina, glavni i odgovorni urednik SRNA, navodi RTRS.

Beganović i Bušatlić bili su u komandi odreda El Mudžahid dok su Pezo i Haračić bili vojnici, svi od `93. do kraja rata. Ipak, izostala je istraga, nezvanično nikada nisu ni pozvani u Tužilaštvo BiH. Beganović je `98. dovođen u vezu sa ubojstvom policajca Ante Veljana u Travniku. Ispostavilo se da uživa jaku podršku određenih bošnjačkih struktura prvenstveno u SDA, zbog čega nije procesuiran, navodi RTRS.

– On je više puta saslušan i bio je u pritvoru i na kraju je oslobođen, a SAF nikada nije trpio posljedice. Upravo Šefik Džaferović jeste pokrovitelj ovih lica. oni su djelovali na prostoru Srednje Bosne, AIO je formirana u Zenici, ova lica- Bušatlić i Beganović uživaju podršku kandidata za člana Predsjedništva iz SDA – tvrdi Galijašević.

I pojedini američki mediji Beganovića su dovodili u vezu s terorističkim napadima u Parizu i Briselu. Pozivajući se na informacije sa Vikiliksa, američki portal Veteran today za Beganovića navodi da je od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH sudjelovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce, kao i povratnike, prenosi Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -