Published On: Uto, kol. 14th, 2018

Bez njih je danas vožnja nezamisliva, a uvedene su na današnji dan davne 1893.

Samo sedam godina je prošlo od izuma automobila do uvođenja prvih registarskih oznaka. Karl Benz je 1886. predstavio svoj Patent-Motorwagen, a na današnji dan, 14. kolovoza 1893., Francuzi su počeli koristiti automobilske tablice. Tri godine kasnije isto su učinili i Nijemci, dok su 1898. Nizozemci prvi predstavili automobilske oznake na nacionalnoj razini, a nazvali su ih ‘vozačka dozvola’. 

Kada su Nizozemci 1906. odlučili promijeniti način numeriranja tablica, u državi je bio registriran 2001 automobil. Španjolci su s pričom krenuli 1900., no u sljedećih pet godina u cijeloj državi registrirano je samo 256 vozila. To samo pokazuje kako su u to vrijeme automobili bili rijetki te su ih mogli imati samo bogataši. Amerikanci su kasnili za Europom, tek 1901. uveli su tablice, piše Autoportal.

U početku registarske oznake nisu izdavale države, nego su ih vlasnici morali izraditi sami. Massachusetts je 1903. bila prva američka savezna država, koja je izdavala tablice. Malo tih oznaka danas je ostalo sačuvano.

Danas se izrađuju od aluminija, no one s kraja 19. stoljeća koristile su manje izdržljive materijale poput kartona. Soja, koža, porculan, koji se pekao na željeznoj pločici ili keramika bili su prvi materijali od kojih su se izrađivale tablice. Bile su krhke i nepraktične te su se često lomile.

Hrvatski su vozači prvi put tablice na svoje aute morali staviti 1911., kad je donesena uredba o izgledu i dimenzijama tablica unutar Austro-Ugarske.

Pošalji ovaj članak prijateljima: