Petak, 3 svibnja, 2024

FORMULA O KOJOJ SE U SARAJEVU NEVOLJKO PRIČA: IDPI pronašao epohalno rješenje Izbornog zakona, koje će biti prilično neugodno odbiti….

Must Read

 

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) izradio je prijedloge izmjena Izbornoga zakona BiH kojima u potpunosti provodi presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“, ali i sve presude Europskog suda za ljudska prava. Dakle i Sejdić i Finzi, kao i Pilav i Zornić.

 

„IDPI-evi prijedlozi izmjena izbornog zakonodavstva podržavaju Daytonski Ustav, štite jednakopravnost konstitutivnih naroda, ispunjavaju presudu Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’, ispunjavaju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu ‘ Sejdić-Finci’ i ‘Zornić’, a jedan od prijedloga i u predmetu ‘Pilav’. Također, naši prijedlozi definitivno deblokiraju put BiH u EU i NATO“, izjavio je Sitarski, analitičar IDPI-a.

Istaknuo je i kako su IDPI-evi modeli utemeljeni na jamčenju principa jednakopravnosti naroda, uniformnosti izbornog sustava i izravnog predstavljanja u cijeloj BiH.

„Isto tako, našim prijedlozima se uvažava princip da jedan konstitutivni narod ne smije birati predstavnike drugog konstitutivnog naroda. Svima se pak omogućava kandidiranje na svaku poziciju u BiH, a u potpunosti se rješava i pitanje izborne diskriminacije u BiH“, rekao je Sitarski.

Kao primjer onoga što predlaže IDPI, Sitarski je naveo kako se, recimo, za Predsjedništvo BiH, ukida odredba Izbornog zakona BiH po kojoj kandidati moraju potpisati izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu.

„Svatko može biti kandidat za bilo kojeg člana Predsjedništva, jer su članovi Predsjedništva, baš kao i izaslanici u Domu naroda, predstavnici, ali ne nužno i pripadnici tog naroda. Ne postoji razlog zašto Rom ili Židov ne bi mogli predstavljati Hrvate u BiH (ili Srbe ili Bošnjake), ako dobiju većinsku potporu hrvatskog naroda. Legitimitet za predstavljanje proizlazi iz glasača, a ne iz nacionalnosti kandidata“, pojašnjava Sitarski.

Napomenuo je i kako bi u prvom prijedlogu koji ne podrazumijeva promjene Ustava, već samo Izbornog zakona, stanovnici Distrikta Brčko mogli odlučiti žele li glasovati u Federaciji BiH (i birati bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva) ili u Republici Srpskoj u kojoj bi se njihovi glasovi jednostavno dodali ukupnom broju glasova u Republici Srpskoj u izboru srpskog člana Predsjedništva.

„Glavna prednost IDPI-evih prijedloga je to što omogućuju implementaciju presuda Ljubić, Sejdić-Finci, Zornić, a jedan od njih i Pilav i u isto vrijeme štite i osiguravaju prava konstitutivnih naroda i grupe Ostalih.

Ponudit ćemo dva različita prijedloga, odnosno modela kojima se rješavaju prijeporna politička pitanja vezana za izborno zakonodavstvo.

Matematički model i politološki principi na kojemu se zasnivaju oba prijedloga bi trebali biti prihvatljivi svima u BiH i najlakši su i najbolji načini da se dođe do reforme izbornog zakona prije listopadskih izbora, kada bi BiH mogla upasti u veliku krizu uslijed nemogućnosti pune implementacije izbornih rezultata“, izjavio je Sitarski.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -