Subota, 4 svibnja, 2024

KATALONSKO PITANJE: U Gironi skinuta španjolska zastava, Puigdemont na ispitivanju

Must Read

Prosvjednici u katalonskom gradu Gironi, gdje je Carles Puigdemont bio gradonačelnik od 2011. do 2016. godine, skinuli su španjolsku zastavu s predstavništva španjolske vlade te na nju napisali borba se nastavlja, dok deseci tisuća Katalonaca izlaze na ulice diljem pokrajine prosvjedujući protiv Puigdemontova uhićenja u Njemačkoj.

U Gironi, uporištu zagovornika nezavisnosti, zgrada predstavništva španjolske vlade je obojana u žutu boju koja simbolizira zahtjev za puštanjem katalonskih dužnosnika iz zatvora. Sloboda političkim zatvorenicima, piše pak na transparentu koji su nosili prosvjednici u Barceloni.

 

http://www.youtube.com/watch?v=h9i5rZhAEzk&t=0m17s

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva Europske unije. Katalonci se okupljaju i u Bruxellesu ispred zgrada europskih institucija.

subotu u 11.19 sati njemačka policija je zadržala Puigdemonta, bivšeg predsjednika vlade Katalonije, kada je automobilom prelazio iz Danske u Njemačku. Policija ga je zatim kombijem prevezla u pritvor u gradu Neumuensteru a u ponedjeljak će ga ispitati istražni sudac. Španjolska očekuje njegovo izručenje nakon što je u petak raspisala europski uhidbeni nalog. Puigdemont se tada nalazio u Finskoj. Ondje je došao na poziv finskog parlamentarca te je na Sveučilištu u Helsinkiju održao predavanje o situaciji u Kataloniji

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -