Published On: Pon, ožu. 26th, 2018

MOBILIZACIJA KAO 91-e: Krene li Sarajevo s Komšićem, Hrvati svijeta masovno će poći na ognjišta. Glasovanjem obraniti pravo za koje su tisuće položili živote

Hrvatski svjetski kongres Njemačke  upozorio je Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine da budu pripravni, da njihov narod u BIH na njih računa, da mu trebaju više nego ikada prije te da budno prate što se događa u BIH. Naglašeno je da se pripreme da dopisno glasaju na općim izborima u jesen ili da budu spremni na dan izbora biti na svojoj djedovini. Na tribini je rečeno da se radi o iskonskom pravu hrvatskog naroda u vlastitoj državi BIH, koje mu nitko nije dao, pa mu ga isto tako nitko neće ni oduzimati. Ponovljeno je da u te dane, kao u dane blagdana, svi Hrvati iz BIH, od Posavine, preko Lašve do Hercegovine trebaju biti u svojim kućama, te da to mora biti sveta obveza svih nas,  ma koliko god politika Sarajeva, kao i nekih drugih centara moći radila na tome da ih se trajno iseli.

“Neki su za to pravo mogli umrijeti, naša je dužnost, nas koji smo živi, pobrinuti se da više nikome nikad ne padne na pamet to pravo pokušati nam oduzeti”.

Hrvatski svjetski kongres Njemačke organizirao je u subotu u Bad Homburgu tribinu na kojoj su sudjelovali hrvatski dužnosnici iz Republike Hrvatske i BiH.

Dužnosnici iz RH rekli su da je politika službenog Zagreba desetljeće i pol zanemarivala BiH i poziciju Hrvata u toj zemlji, a da se sada to znatno promijenilo te se nastoji snažno pogurati put BiH u Europsku uniju i uspostaviti punu jednakopravnost Hrvata u ovoj zemlji.

O važnosti predstojećih izbora govorili su na tribini i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te organizator tribine i čelnik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.

Ljubić je istaknuo važnost promjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci i Srbi biraju Hrvatima političke predstavnike u vlasti na svim razinama vlasti, što je naložio i Ustavni sud BiH.

Državna tajnica Bušić, državni tajnik Milas i predsjednik Saborskog odbora za vanjsku političku Kovač istaknuli su da je ustavna obveza Republike Hrvatske skrbiti se o Hrvatima u iseljeništvu, a napose u Bosni i Hercegovini s obzirom da je RH potpisnik i Daytonskog sporazuma.

Kako se navodi u priopćenju, govornici su podržali zajedništvo Hrvata na predstojećim izborima i pozvali iseljene Hrvate da daju doprinos u zajedničkoj borbi za opstojnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini.

Tugomir Čuljak, savjetnik i izaslanik hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića izvijestio je Hrvate iz BiH da pravo glasa na izborima imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu u BiH ili neku od važećih identifikacijskih isprava.

Izabran za koordinatora srednje Njemačke za Opće izbore u BiH Čuljak je objasnio da svi građani podrijetlom iz BiH mogu izvaditi identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje prije isteka procesa registracije birača koji se očekuje tijekom kolovoza i na taj se način registrirati za izbore prije zaključivanje biračkih popisa.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer