Published On: Pon, ožu. 26th, 2018

KATALONSKO PITANJE: U Gironi skinuta španjolska zastava, Puigdemont na ispitivanju

Prosvjednici u katalonskom gradu Gironi, gdje je Carles Puigdemont bio gradonačelnik od 2011. do 2016. godine, skinuli su španjolsku zastavu s predstavništva španjolske vlade te na nju napisali borba se nastavlja, dok deseci tisuća Katalonaca izlaze na ulice diljem pokrajine prosvjedujući protiv Puigdemontova uhićenja u Njemačkoj.

U Gironi, uporištu zagovornika nezavisnosti, zgrada predstavništva španjolske vlade je obojana u žutu boju koja simbolizira zahtjev za puštanjem katalonskih dužnosnika iz zatvora. Sloboda političkim zatvorenicima, piše pak na transparentu koji su nosili prosvjednici u Barceloni.

 

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva Europske unije. Katalonci se okupljaju i u Bruxellesu ispred zgrada europskih institucija.

subotu u 11.19 sati njemačka policija je zadržala Puigdemonta, bivšeg predsjednika vlade Katalonije, kada je automobilom prelazio iz Danske u Njemačku. Policija ga je zatim kombijem prevezla u pritvor u gradu Neumuensteru a u ponedjeljak će ga ispitati istražni sudac. Španjolska očekuje njegovo izručenje nakon što je u petak raspisala europski uhidbeni nalog. Puigdemont se tada nalazio u Finskoj. Ondje je došao na poziv finskog parlamentarca te je na Sveučilištu u Helsinkiju održao predavanje o situaciji u Kataloniji

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer