Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Berlinale: Danisu Tanoviću Srebrni medvjed za film, Nazifu Mujiću za glumu!

Must Read

Film bh.. redatelja Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’ nagrađen je s dva Srebrna medvjeda na 63. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.
Grand prix žirija, nagrada Srebrni medvjed, večeras je na Berlinaleu otišla filmu Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’, a Srebrni medvjed za najboljeg glumca otišao je u ruke naturščika Nazifa Mujića, protagonista stvarne priče i glavnog glumca iz istog filma.
Tanović je prilikom preuzimanja nagrade zahvalio festivalu kojeg, kako je rekao, mnogo voli. Bh.. oskarovac je još na pozorinici u Berlinu dodao i: ‘Ovo zaista nismo očekivali’.
Podsjećamo, ranije danas je objavljeno da je Tanovićev film dobio prestižno priznanje Ekumenskog žirija 63. Berlinalea.

Film ‘Epizoda u životu berača željeza’ temeljen je na istinitom događaju i govori diskriminaciji u današnjoj Bosni i Hercegovini.
Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju obitelj skupljajući staro željezo. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život – očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost suvremenog društva.
Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.
Film ‘Epizoda u životu berača željeza’ nastao je u produkciji SCCA / pro.ba u koprodukciji sa ASAP Films iz Pariza i Vertigo / EMOTIONFILM iz Ljubljane. Film je većinski financirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.
Rumunji pobjednici
Glavna nagrada, Zlatni medvjed, otišla je u ruke rumunjskog redatelja Calin Peter Netzer, za film poziţia copilului. Najboljom glumicom proglašena Paulina García u Glorii, a redateljem David Gordon Green za film Prince Avalanche.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -