Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Cerić: Neka se Bošnjaci muslimani uvežu u Alahovo uže

Must Read

ceric-mus_0Reis ul ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, koji je priopćio da nije kandidat za novi mandate, pozvao je sabornike na jedinstvo i na postupke koji neće dozvoliti da se neprijatelji te vjerske zajednice bilo čime naslađuju.

On je u svom govoru, integralno objavljenom na web stranici Rijaseta IZ, optužio medije za špekulacije, intrige i dezinformacije o stanju unutar te vjerske zajednice i pozvao sabornike da ne nasjedaju tim “lažnim dušebrižnicima”.

“To su lažni dušebrižnici koji pokušavaju širenjem spletki, smutnji i kleveta u i oko Islamske zajednice razbiti njeno jedinstvo, obesmisliti njenu misiju i obezglaviti naš narod”, kazao je Cerić.

Cerić je rekao da nema svog kandidata za novog vrhovnog poglavara, kao i da je uvjeren da proces izbora njegovog nasljednika i promjene Ustava Islamske zajednice mogu ići paralelno.

“Nemam namjeru ni da se nudim ni da se namećem Islamskoj zajednici onog trenutka kad se formalno završi moj sadašnji mandat, a to je 19. studeni 2012. godine. Dakle, s tim datumom završava se moj mandat, nakon kojeg ne želim vršiti dužnost reisu-l-uleme ni jedan dan”, poručio je Cerić.

On je kazao i da je kovertirao svoju ostavku koja bi mogla biti otvorena i prije isteka tog mandata i usvojena s razlogom ili bez njega.

Cerić je pozvao sabornike da ne dozvole onima koji, kako je rekao, budno prate svaki njihov pokret i pažljivo analiziraju svaku njihovu namjeru za jačanje zajedništva Bošnjaka na Balkanu i u Europi, uznemireni su i zabrinuti zbog mogućnosti da se još iskrenije i još čvršće ujedine u vjeri, naciji, kulturi, pa i politici, naslađuju njihovim nesnalaženjem.

On je pozvao sabornike na visoki stupanj “mudrosti i hrabrosti” i da “ne dozvole da ono što bi među njima moglo zasmrdjeti, njihovim dušmanima ne zamiriše”.

“Ovo je povjesna prilika da se Bošnjaci muslimani uvežu u Alahovo uže, koje nikad nitko više neće moći da razveže u BiH, Srbiji i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, Evropi, Americi, Kanadi i Australiji”, poručio je Cerić.

Reis Cerić je na funkciji vrhovnog poglavara bio gotovo dva desetljeća, podsjećaju Nezavisne novine.

U javnosti su ranije iznošena mišljenja o tome da bi Ustav Islamske zajednice BiH trebalo promijeniti kako bi Cerić dobio doživotni mandat. Bilo je, međutim, i onih koji su se žestoko tome protivili.

Kao mogući Cerićevi nasljednici spominju se, između ostalih, tuzlanski muftija Husein Kavazović, ali i sandžački Muamer Zukorlić, koji se kandidirao za predsjednika Srbije.

Zukorlić nije isključio mogućnost kandidature za najvišu funkciju u Islamskoj zajednici BiH. On je gostujući na TV “Face”, u petak uvečer, rekao da će to možda učiniti ukoliko ne bude izabran za predsjednika Srbije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACELJ: Jandroković odao počast žrtvama na najvećem stratištu bošnjačkog naroda. Osudio komunističke zločine vojske Franje Tuđmana vrhovnika hrvatske vojske pred kojim se 1945 povukla...

  Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoju u subotu je obilježena 78. godišnjica Bleiburga. Počast suradnicima Adolfa Hitlera i njihovim članovima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -