Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Opet izloženo Kristovo ruho

Must Read

resizeVeć točno 500 godina Trier privlači hodočasnike osobitom relikvijom: haljom koju je navodno nosio Isus Krist. Nakon šesnaest godina je uz veliku svečanost opet izložena, ali samo do sredine svibnja.

Sveto Ruho iz Triera je stoljećima bilo na glasu kao jedna od najvećih relikvija u čitavoj katoličkoj crkvi. To bi trebala biti Kristova halja oko koje su se, kako piše u Evanđelju po Ivanu, kockali rimski vojnici nakon što je Krist bio razapet. To Kristovo ruho je u Jeruzalemu našla sveta Helena, majka rimskog cara Konstantina i navodno ga je već ona poslala u Tirer, već tada jedan od najvećih rimskih gradova sjeverno od Alpa.

Prvi puta je to ruho pismeno spomenuto još 1196. prilikom posvećivanja istočnog krila katedrale u Trieru, ali je tada još bila pohranjena u riznici katedrale. Tek kad 1512. je u Trier došao njemački car Maksimilijan I. iz kuće Habsburg, on je zatražio da vidi Kristovo ruho i toj želji je udovoljeno, na oduševljenje vjernika. Od onda se Sveto Ruho samo povremeno izlaže, posljednji put je to bilo još 1996. kad je ta svečanost u Trier privuklo gotovo 700 tisuća hodočasnika.

Tko vjeruje…

Iako smo u današnje doba osobito nepovjerljivi prema autentičnosti relikvija, i u prošlosti je bilo glasova sumnje, da li je to doista riječ o Kristovoj halji. Sveta Helena je u Jeruzalem došla punih tri stoljeća nakon što je Krist bio razapet, makar se navodi kako je tada i u Jeruzalemu postojala živa zajednica kršćana koji su poštivali svaku uspomenu na Sina Božjeg.

No carica Helena se iz Svete zemlje vratila sa pravim tovarom najvrijednijih relikvija, od ostataka križa pa do ove halje, jer je u srednjem vijeku pripisivanje neke relikvije posjedu svete Helene iz Jeruzalema bio najbolji način da se “dokaže” njegova vjerodostojnost. U svakom slučaju, za razliku od nekih drugih relikvija Katoličke crkve, Sveto Ruho iz Triera nikad nije znanstveno analizirano tako da čak nije niti utvrđena starost ove halje, zagasito crvene boje.

Pola milijuna hodočasnika

Ipak, već stoljećima ova relikvija privlači hodočasnike u Trier pa se tako i ovog petka (13.4.) okupilo nekoliko tisuća vjernika iz čitavog svijeta. Trierski biskup Stephan Ackermann je u svojoj propovjedi ukazao kako ovo ruho Kristovo “svraća pogled na jedinstvo kršćanske vjere” jer su na svečanost pozvani i uglednici protestantske crkve. Svečanosti otkrivanja relikvije bili su prisutni i brojni političari, a ove subote se očekuje dolazak i brojnih hodočasnika iz nedalekog Luksemburga među kojima će biti i tamošnji premijer Jean-Claude Juncker.

No skupina prosvjednika je iskoristila i ovu svečanost kako bi podsjetila na slučajeve spolnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi. Ovih dana se i u Trierskoj biskupiji spominju slučajevi zlostavljanja, tako da je tamošnji biskup Ackermann izjavio kako niti ovom prigodom “ne želi prešutjeti temu spolnog zlostavljanja, ali se nada kako to neće zasjeniti hodočasničku svečanost” koja će potrajati do 13. svibnja. Ovom prigodom se očekuje najmanje pola milijuna hodočasnika.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -